Mà estesa dels principals partits de l'oposició al president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa. Junts, ERC, el PP, els Comuns, la CUP i Aliança Catalana han evitat polemitzar la gestió de les últimes pluges a Catalunya i, sobretot, després de les morts que ha causat la DANA al País Valencià. En el torn de rèplica a la compareixença del president de la Generalitat aquest dimecres al matí al Parlament de Catalunya, els principals partits de l'oposició han proposat mesures després de la gota freda que ha caigut els últims dies a Catalunya. "Avui no toca fer retrets", deia la portaveu de Junts, Mònica Sales. A excepció de l'extrema dreta de Vox que ha negat el canvi climàtic, tots els partits han instat l'executiu català a reforçar el sistema d'emergències català, mentre que el PP català ha demanat continuar amb les inversions a infraestructures a l'aigua i ERC, Comuns i la CUP han alertat dels efectes del canvi climàtic.
Junts vol reforçar una "estructura d'Estat"
El principal grup de l'oposició, Junts per Catalunya, ha demanat una reunió de treball amb els grups parlamentaris i un debat monogràfic al Parlament per abordar la reforma del sistema d’emergències a Catalunya i acordar l’ajuda al País Valencià. Qui ho ha demanat la portaveu parlamentària, Mònica Sales, que ha subratllat que, fins ara, tots els Governs han “enfortit” aquesta estructura i espera que l’executiu de Salvador Illa “no sigui una excepció”. Posteriorment, Illa ha acceptat promoure aquest debat si així els grups parlamentaris ho decideixen. Sales ha lloat el model de sistema d'emergències català, recordant la gestió dels atemptats de les Rambles o del temporal Glòria. De fet, ha recordat la tasca de Protecció Civil, Bombers, Mossos d'Esquadra, els Serveis d'Emergències Mèdiques, els forenses, els ADFs, la xarxa de voluntariat, Agència Catalana de l’Aigua, les Policies Locals o el Servei Meteorològic de Catalunya.
Junts demana reforçar el sistema d’emergències a Catalunya, “davant d’un estat espanyol col·lapsat i un context de canvi climàtic”. Un debat, ha dit, que s’ha d’abordar de forma transversal, “serena” i “constructiva”. “Tenim una autèntica estructura d’estat que tots els governs de la Generalitat fins ara han enfortit, i esperem que el seu no sigui una excepció”, ha desitjat Sales. En aquest sentit, ha assenyalat que ara cal “millorar i adaptar” aquest sistema d’emergències “d’acord amb els paràmetres del segle XXI”.
ERC demana mesures per mitigar el canvi climàtic
De fet, en aquesta línia, Esquerra Republicana ha demanat una comissió d'estudi al Parlament "de mirada global" per mitigar els efectes del canvi climàtic i que compti amb experts. La portaveu dels republicans al Parlament, Marta Vilalta, ha reclamat polítiques de mitigació per minimitzar les conseqüències del canvi climàtic, així com desplegar-ne la llei de manera "efectiva". Precisament, la republicana ha carregat contra PSC i Junts per posar "pals a les rodes" en algunes votacions al Parlament. Per això, Vilalta ha demanat desplegar una fiscalitat verda, i tirar endavant el projecte de llei d'emissions portuàries, així com aprovar els mesos vinents el pla integral d'energia i clima. De fet, considera que és incompatible ser ambientalista i promoure l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Quart Cinturó o el Hard Rock.
El PP demana no aparcar les inversions en infraestructures d'aigua
El Partit Popular català tampoc ha entrat en polèmiques, malgrat que la gran majoria de grups han carregat contra la gestió del president de la Generalitat del País Valencià, el popular Carlos Mazón. El seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández, considera que tant els protocols com la comunicació han funcionat de manera "raonable". Segons ha dit, les coses que no funcionen bé no són atribuïbles a la gestió del president de la Generalitat, Salvador Illa, perquè fa poc que està al càrrec. El president dels populars ha instat Illa a no cometre el mateix error que el president José Montilla el 2009 "deixant al calaix infraestructures quan va començar a ploure". "S’ha de gestionar l’accés a l'aigua i la manca d’aigua", ha assegurat, fent referència a la remuntada contra la sequera. Alhora, Fernàndez ha reclamat al president de la Generalitat que "completi" les infraestructures de gestió de l'aigua que necessita Catalunya. "No es poden ajornar més temps", ha dit.
Els Comuns i la CUP també demanen frenar el "'desarrollismo'"
La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, que ha estat la més dura contra Carlos Mazón, ha instat el president de la Generalitat, Salvador Illa, a recuperar l'article 6 del reglament de la llei d'Urbanisme de Catalunya que Junts pel Sí va reformar el 2017. Segons la líder dels Comuns, la reforma de JxSí del 2017 facilita la construcció en zones inundables, fet que considera que ara mateix és una "irresponsabilitat" davant la situació de canvi climàtic que viu el país. Els Comuns també han avisat Illa que no pot proclamar que el seu Govern és "mediambientalista" i alhora fomentar l'ampliació de l'aeroport del Prat. La líder dels Comuns al Parlament també ha reclamat que es formi la població amb simulacres per tal de tenir una ciutadania informada i "capaç" de prendre decisions segures en situacions de perill. "Cal simplificar, ser clars i unificar la informació", ha subratllat.
La CUP també ha reclamat al president Illa reforçar els serveis d’emergències de la Generalitat, però ho ha vinculat que “acabi amb la política negacionista de projectes que no tenen sentit”, com l’ampliació de l’aeroport o d’infraestructures viàries. "Cal un canvi de model de país. Prou política 'desarrollista', de trinxar el territori i negacionista", ha etzibat la diputada anticapitalista. La CUP ha reclamat “depurar responsabilitats polítiques i penals” i han assenyalat directament el president Carlos Mazón i el seu govern. En aquest sentit, Estrada ha esperat que la Fiscalia actuï “amb la mateixa diligència” que ho va fer “per perseguir l’independentisme en el marc de l’1-O”. Amb tot, Laia Estrada ha “aplaudit” les mesures aplicades a les Terres de l’Ebre, l’Alt Camp i el Penedès de restricció de la mobilitat i suspensió de les activitats educatives. Tanmateix, ha retret que la gestió que es va fer de les alertes que van enviar dilluns al matí “va generar confusió” i ha assenyalat que “hi ha molt marge de millora”. "Cal un marc legal i no ens podem quedar en simples recomanacions", ha insistit Estrada.