La Mesa de Parlament ha admès a tràmit aquest matí la petició de JxSí i la CUP per a la creació de les ponències conjuntes que han d'elaborar les lleis de desconnexió sobre Hisenda Pròpia, Transitorietat Jurídica i Seguretat Social.
No obstant, la resta de grups, han demanat en el marc de la Junta de Portaveus posterior un informe jurídic per frenar-ne la tramitació. I la Mesa ho ha acceptat. Per tant, queda pendent la seva creació fins que els serveis jurídics es pronunciïn.
L'oposició considera que JxSí i la CUP estan cometent "frau de llei", perquè basant-se en l'article 126 del Reglament (que preveu aquesta figura de ponència conjunta) estan forçant a la resta de partits a participar-hi, malgrat que aquesta no sigui la seva voluntat. És el cas de C's, PSC, PP i CSQP que no tenen intenció de participar-hi.
L'oposició argumenta que no es pot crear una ponència conjunta del Parlament quan quatre dels sis grups que n'han de formar part s'oposen a la posada en marxa.
Insisteixen que aquesta fórmula s'utilitza quan hi ha un ampli consens al voltant d'un tema, encara que els punts de partida siguin diferents. Per exemple, seria el cas d'una reforma de la llei electoral. Una qüestió en què tots hi estaven d'acord, però amb posicionaments propis.
En aquest cas, però, els partits de l'oposició consideren que s'està activant la resolució independentista del 9N, suspesa pel Constitucional i que rebutgen. Per tant, no volen seure a debatre amb JxSí i la CUP cap hipotètic text.
Cal tenir en compte, que les forces independentistes no han posat sobre la taula cap document, cap punt de partida per començar a treballar l'Hisenda Pròpia, la Transitorietat Jurídica i Seguretat Social.
Fet que critiquen també des de l'oposició. Els repten a presentar les proposicions de llei corresponents, o en tot cas, que fos el Govern qui presentés els projectes de llei.
En aquest sentit, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha insistit que ara aquesta no és la proposta. Defensa que han obert un espai polític de debat "sense predeterminar el contingut".
"Sense apriorismes", segons la diputada de la CUP, Anna Gabriel.
Si finalment es queden sols en aquesta ponència, Rovira ha deixat caure "que llavors ja prendrem les decisions que haguem de prendre".
Davant les crítiques per haver canviat els noms de les tres lleis, Rovira ha defensat que les ponències són fruit del mandat democràtic del 27S, i no pas, "d'una resolució concreta del Parlament que també va dir coses molt semblants".
En mans de la Mesa
En aquest sentit, la creació de les ponències ha quedat suspesa temporalment, a l'espera de l'informe jurídic dels lletrats.No obstant, un cop escoltats avui els arguments dels portaveus, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, podria convocar en qualsevol moment una altra Mesa i decidir-ne la creació, sense tenir en compte l'informe.
L'esperat, però, és que la decisió final es prengui amb el text sobre la taula. Això, podria produir-se en la propera sessió ordinària de la Mesa, dimarts que ve. Cal tenir en compte que JxSí té majoria de membres a la Mesa, per tant, les ponències es crearan.