Tots els grups de l'oposició al Parlament han criticat unes declaracions del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach en les quals afirma que, un cop aprovades les lleis de desconnexió, els funcionaris les hauran de complir o, per contra, seran sancionats.
Segons recull El País, Llach ha assegurat en diverses conferències en els últims mesos que la Generalitat sancionarà els funcionaris que no compleixin les lleis de transitorietat jurídica –conegudes com a lleis de desconnexió–. Tot i que aquestes encara no s’han aprovat, està previst que es faci abans de l’estiu en una votació exprés al Parlament, ja que seran aquestes lleis les que trencaran amb la legalitat espanyola i hauran de permetre la convocatòria i celebració d’un referèndum.
“En el moment que tinguem la llei de transitorietat jurídica obligarà a complir tots els funcionaris que treballin i visquin a Catalunya. El que no la compleixi serà sancionat. S’ho hauran de pensar molt bé. No dic que sigui fàcil, al revés, molts d’ells patiran perquè dins dels Mossos d’Esquadra hi ha sectors que són molt contraris”, va assegurar el diputat en un acte d’Òmnium Cultural, segons informa El País.
Preguntat sobre les declaracions de Llach, el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha assegurat que es tracta d’una “obvietat” que, un cop el Parlament creï una nova legalitat, aquesta serà “l’única que s’haurà de complir i que generarà drets i deures” als catalans.
Segons ha recordat Torrent, la nova legalitat sorgirà del “mandat democràtic” de les eleccions del 27 de setembre que va “demanar al Govern canviar les lleis vigents”. A més, després de l’aprovació de la llei de transitorietat, aquesta s’haurà de referendar en el referèndum.
L'oposició carrega contra Llach
Els grups de l’oposició, per la seva banda, s’han apressat a defensar la figura dels funcionaris i han lamentat “la pressió” que el Govern exerceix sobre aquest col·lectiu. “Els que ara amenacen els funcionaris són els mateixos que volien que es demanessin festa per pressionar els jutges el dia del judici d’Artur Mas”, ha assegurat la portaveu adjunta del PP, Esperanza García, en referència al suport multitudinari que van rebre l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega el dia del seu judici pel 9-N.
“Sembla que Lluis Llach ha tornat als escenaris i s’ha marcat un Santi Vidal”. Amb aquestes paraules s’ha referit el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, a les declaracions de Llach, comparant-les amb les explicacions que va donar l’exsenador d’ERC, Santi Vidal, sobre els preparatius del Govern de cara a la independència. Així, la formació taronja s’ha situat com a defensora dels funcionaris i ha demanat que “deixin de pressionar-los”.
En aquest mateix sentit s’ha expressat la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha titllat de “despropòsit” les paraules de Llach. “La revolta dels somriures està canviant de gest”, ha assegurat.
Per part del PP, la portaveu adjunta, Esperanza García, ha assegurat que és un acte “d’enorme cinisme polític” donar lliçons de democràcia “saltant-se les lleis” i ha assegurat que des del PP faran “tot el possible per protegir els funcionaris”.
Contràriament a la resta de partits de l'oposició, la CUP ha enfocat les paraules de Llach “de manera positiva” i ha recordat que “són molts els funcionaris i treballadors públics que es volen comprometre amb la república catalana”. Així mateix, el diputat Albert Botran ha assegurat que les declaracions de Llach han estat tretes de context ja que es situen en la hipòtesis d’un conflicte de legitimitats que, en tot cas, caldria valorar quan es produís.