El suport del PSOE al PP en forma de 68 abstencions no convenç molta gent. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha posat de manifest avui a Els Matins de TV3 que el fet que els socialistes "hagin faltat al compromís amb els seus votants" no els converteix en oposició i, per tant, a parer seu, "l'autèntica oposició a Mariano Rajoy vindrà dels partits sobiranistes catalans". Ella té clar que el PDECat "farà una oposició frontal" i, també, que "no en deixarà passar ni una".
Malgrat reconèixer que el PSC "ocupa un espai i un paper molt important a Catalunya", i admetre que "ha mantingut la coherència", Munté s'ha qüestionat: "I ara què?", perquè considera que la negativa dels socialistes catalans a la investidura de Rajoy no té perquè voler dir res en relació a futurs suports.
Cansats pels intents constants de diàleg, els sobiranistes catalans tenen clar que "no ens tornarem a posar al capdavant de la reforma del sistema de finançament", però, tot i continuar en el camí del full de ruta del mandat del Parlament, la consellera de la Presidència ha assegurat que "no ens desentendrem de res que pugui suposar una millora per als ciutadans de Catalunya".
Puigdemont felicitarà Rajoy
Munté ha volgut deixar clar que "el missatge de Carles Puigdemont a Rajoy serà de felicitació", però, altra vegada, el president del Govern tornarà a insistir en "la necessitat d'una trobada per parlar del referèndum". "Parlarem amb tothom, sense renunciar a les nostres aspiracions", ha subratllat.
Això sí. Puigdemont no assistirà a la cimera de presidents autonòmics programada per al gener de l'any vinent a Madrid perquè, ha recordat, "no entenem que hi hagi una apel·lació al diàleg però condicionat, només del que volen parlar ells" i, per més inri, "res del que diu Rajoy té a veure amb el full de ruta".
El discurs de Rufián
La consellera de la Presidència té clar que el discurs que va fer Rufián en la segona volta del debat d'investidura de Rajoy no és res que surti fora de l'habitual del dia a dia al Congrés. "Cadascú té el seu estil, vull recordar que al Congrés s'han dit coses molt gruixudes", ha recordat, al mateix temps que ha posat sobre la taula que "més que el to, és rellevant el missatge".
A banda d'això, Munté s'ha lamentat que l'absència de govern a Espanya en aquest darrer any "ha portat a la judicialització de la política" a Catalunya i ha tornat a insistir en el fet que "no hi ha hagut cap possibilitat d'entesa perquè el que hi havia era una negativa a qualsevol diàleg".
Endavant els pressupostos
Fora de l'àmbit estatal, Munté ha explicat que "les negociacions amb la CUP avancen, volem entrar a tràmit els pressupostos al més aviat possible". Per anar bé, aquest novembre el Govern hauria de tenir enllestit l'acord amb els anticapitalistes, així com la presentació dels comptes per al 2017.
En aquest sentit, la portaveu del Govern s'ha reiterat en la seva negativa de no apujar l'IRPF, però, això sí, ha destacat que "hi haurà un fort pes en les polítiques socials" i, per tant, el més rellevant d'aquests pressupostos serà el seu doble vessant: el de caire nacional i el de caire social, és a dir, el referèndum quedarà reflectit en els números per a l'any vinent.
Precisament per això, Munté s'ha mostrat totalment convençuda que la CUP "estarà al costat del mandat democràtic" i, en aquest sentit, ha recordat que tant el Govern, com Junts pel Sí i la CUP "tenim clar que s'han d'aprovar".
Renunciar a l'escó
Els estatuts del PDECat estableixen la incompatibilitat de tenir més de dos càrrecs i Munté serà conseqüent amb això. Com a copresidenta del nou partit, la consellera de la Presidència té clar que haurà de deixar el seu escó al Parlament, però no ho farà abans que transcorrin els sis mesos que estableix la formació perquè "les persones que estem subjectes al règim d'incompatibilitat tenim marge".
La també portaveu del Govern ha assegurat, doncs: "Abans que es convoqui el consell nacional del PDECat renunciaré al meu escó al Parlament".