Encara que la setmana que ve hi ha la investidura d'Alberto Núñez Feijóo —previsiblement serà fallida—, les mirades ja comencen a apuntar a l'escenari que hi haurà a partir de l'endemà: una nova ronda de contactes amb Felip VI on probablement designi Pedro Sánchez com a candidat a una nova investidura. Per construir una majoria que li permeti revalidar la presidència, Sánchez haurà de bastir acords amb Sumar, ERC, Bildu, el PNB, el BNG i —aquí és on hi ha els focus— amb Junts per Catalunya. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ja va traçar les quatre condicions que poden possibilitar un "acord històric". Des del PSC es respira optimisme i així ho ha expressat la portaveu parlamentària, Alícia Romero: "Ens vam entendre per constituir la Mesa del Congrés i crec que ens podem entendre per a tot".
Malgrat mostrar-se confiats, Romero ha volgut apel·lar a la "discreció, prudència i paciència" perquè primer cal respectar els tempos: "La setmana que ve hi ha la investidura de Feijóo i veurem què passa. A partir d'aquí, si és fallida, ens posarem a treballar". Alguns dels elements que Puigdemont ha demanat que han d'estar al damunt de la taula són la figura d'un relator o l'amnistia. Els socialistes catalans asseguren que, ara com ara, no els correspon posicionar-se perquè ells no formaran part d'aquesta negociació, sinó que la pilota la té el PSOE "amb Sánchez al capdavant".
Sobre l'amnistia, Alícia Romero s'ha sumat a les negatives reiterades d'aquesta setmana del ministre de Cultura i Esports en funcions, Miquel Iceta: "no està inclosa" en l'acord amb Esquerra Republicana per la Mesa del Congrés dels Diputats. "Nosaltres fem públics els acords, els que hi ha es coneixen i sobre l'amnistia no hi ha cap acord", ha assenyalat. La setmana que ve, a més, hi haurà el debat de política general, on es preveu que els grups parlamentaris independentistes puguin plantejar alguna proposta de resolució que forci el PSC a posicionar-se respecte a l'amnistia. Preguntada per aquesta qüestió, la portaveu socialista sosté que primer volen veure els textos abans de decidir el sentit del vot i, sobretot, amb quin "ànim" ho fan: "Si és constructiu o de divisió; nosaltres els entomarem amb esperit constructiu i crític". En tot cas, Romero ha subratllat que, en el marc del debat de política general, "no té gaire sentit que parlem de la situació política a Espanya, no li pertoca al Parlament posicionar-se sobre una investidura i cal dedicar tots els esforços per parlar de Catalunya".
El PSC es reunirà amb el Govern el 9 d'octubre per fer seguiment dels pressupostos
Després de la trobada del govern alternatiu del PSC, Alícia Romero ha anunciat que el 9 d'octubre celebraran una nova reunió de seguiment amb el Govern relativa al compliment i execució dels pressupostos d'aquest any. Els socialistes critiquen que només hi ha un 11% de les actuacions finalitzades i que hi ha un altre 11% d'aquestes que encara no s'han posat en marxa: "Caldria imposar més ritme en aquest compliment pressupostari i haurem de demanar explicacions d'aquest alentiment i quines perspectives té el Govern". Entre els punts on veuen menys rapidesa hi ha les inversions per a l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera o la del Besòs. Això no obstant, el PSC allarga la mà per als pressupostos de 2024: "Estem a disposició del Govern per parlar-ne, però abans volem saber què ha passat amb els de 2023. Sempre hi ha predisposició a parlar, col·laborar i que Catalunya avanci".
D'altra banda, Romero també ha fet referència a l'aprovació de la reforma del reglament del Congrés que permet l'ús del català, aranès, gallec i eusquera: "Celebrem aquesta reforma, ara ens podrem expressar en les nostres llengües i permet mostrar la pluralitat i diversitat d'Espanya; és una satisfacció que els diputats del PSC es puguin expressar en català". La portaveu del PSC al Parlament també ha explicat que el líder del partit i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha iniciat aquest divendres una ronda de contactes amb agents econòmics i socials del país per "analitzar la situació". El tret de sortida d'aquesta ronda de contactes l'ha fet amb els líders d'UGT i CCOO a Catalunya.