El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat l'ordre de detenció per a Anna Gabriel. El jutge no engega encara el procés internacional i manté l'ordre de detenció a territori espanyol.
La jugada de Gabriel fa escac i mat al Suprem. El deixa en una posició complicada davant decisions complexes, en l'àmbit jurídic, que puguin tirar endavant.
Amb l'ordre de detenció es mantindrà la situació en taules fins que el magistrat es decideixi a demanar l'extradició a Suïssa i a fer-ho amb garanties per evitar que li tombin. Perquè sabent on és Gabriel, tampoc és gaire efectiu no demanar l'extradició al país que toca, però les complicacions jurídiques per fer-la efectiva deixarien en un mal lloc Llarena.
El conveni que regula aquest tràmit policial i judicial és del 1882 i requereix una ordre de presó i que cap dels delictes sigui polític. Per això Llarena ho ha de tenir molt ben lligat abans de demanar una extradició, que quedaria per més endavant, per quan el magistrat hagi valorat exactament els delictes pels quals acusa la dirigent de la CUP, els enfronti amb la legislació suïssa i realment tingui garanties de tirar endavant.
Terminis
El moment seria just a l'hora de fer la interlocutòria del judici oral. Aquesta mateixa fórmula és la que es preveu que apliqui en el cas de Puigdemont, i això pot passar d'aquí a un mes o d'aquí a un any, en funció de si el magistrat Llarena accepta que la causa sigui complexa, tal com ha demanat la Fiscalia, i tingui un any més per acabar la instrucció.
Això vol dir que Puigdemont, els quatre consellers que són amb ells a Brussel·les i Anna Gabriel tindrien un any de coll per preparar la defensa. I que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuaran a la presó tot aquest temps, perquè tot fa preveure que Llarena té la intenció de deixar-los entre reixes fins al judici.
Matí d'absències i no notícies
Tot i l'anunci a la premsa, la roda de premsa de la CUP i l'escrit de l'advocat d'Anna Gabriel al Tribunal Suprem, el magistrat ha mantingut la citació per aquest matí i la convocatòria de les parts.
Només hi han assistit les acusacions de advocacia de l'Estat i Vox, que actua d'acusació popular. La Fiscalia s'ha estalviat el tràmit i Llarena també, perquè s'ha quedat al despatx esperant que la secretaria judicial li portés l'acta d'incompareixença que s'ha signat a les 10 h.
Vox ha demanat l'ordre de detenció, l'advocacia de l'Estat ha dit que se sumi al que demanés la Fiscalia -detenció i empresonament-, i Llarena ha fet el que ja era un secret a veus ahir: dictar una ordre nacional.
El magistrat no s'exposa a demanar una extradició que no vagi enlloc i deixa Gabriel en la mateixa situació que Carles Puigdemont: en llibertat però sense poder posar un peu a territori espanyol a risc de ser detinguda.
La jugada de Gabriel
L'estratègia, similar a la de Puigdemont, no persegueix altra cosa que "obstaculitzar el procés" —en paraules de l'advocat de Gabriel— que s'ha engegat des del Tribunal Suprem i que acabarà, tot fa pensar, en condemnes d'entre 4 i 6 anys per un delicte de sedició. El judici es farà al Suprem, on no és possible presentar recurs, per tant, la sentència, un cop surti, serà ferma i de compliment immediat.
Per això l'estratègia de defensa de Gabriel és a llarg termini. No només pensada a evitar ara una presó provisional, sinó per evitar un judici que la CUP considera que és polític i que no té base jurídica.
I justament per aquest motiu i perquè el cas està lligat a delictes polítics que a Suïssa no tenen base jurídica, una possible sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya seria probablement rebutjada pels tribunals d'aquest país.