Una missió d’observadors internacionals de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) supervisarà les eleccions espanyoles del proper 28 d'abril. I, tal com es pot llegir al seu informe preliminar, tenen especialment en compte el paper que juga Catalunya en aquests comicis.
"S'espera que la campanya estigui dominada pels esdeveniments polítics a Catalunya", apunta el text dels experts de l'OSCE. En aquest sentit, expliquen que hi ha "preocupació" pel possible ús d’una "forta retòrica" durant la campanya, especialment per part d'alguns candidats sobre "l’entorn polític molt carregat de Catalunya", i plantegen la possibilitat que això pugui "provocar enfrontaments aïllats".
Catalunya també està molt present a l'apartat sobre els antecedents que s'han de tenir en compte a l'hora de supervisar la campanya i les eleccions. Allà s'hi recorden els fets de l'octubre de 2017 i les seves conseqüències: "L’entorn polític es va tensar més per la crisi constitucional relacionada amb el moviment d’independència a Catalunya amb un referèndum sobre la independència (il·legal segons la llei espanyola)". Expliquen com això "va donar lloc a una sèrie de protestes, la imposició per part del govern central d'un domini directe a Catalunya seguit d'eleccions regionals i la imposició de càrrecs penals contra diversos líders polítics catalans".
Després de mantenir converses amb partits i entitats socials, els experts de l'OSCE asseguren que s'espera que les eleccions "resultin en una nova fractura del panorama polític" i en unes Corts marcades per la "polarització" respecte a l’evolució de Catalunya i "l’augment dels moviments populistes, incloent el partit polític Vox".
Influència sobre la JEC
El vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa, ha explicat que la missió d’observadors internacionals de l’OSCE va arribar aquest dilluns per seguir les eleccions. Destaca que, entre altres coses, els observadors tenen molt present el paper de la Junta Electroal Central (JEC) entre els òrgans que preveuen analitzar.
Per això, Costa assegura que el canvi de criteri sobre la participació dels presos en campanya "té molt a veure" amb l'arribada d'aquesta missió que "en d’altres ocasions ja ha qüestionant el funcionament de la JEC".
Així ha concretat Costa la insinuació que va fer aquest dissabte apuntant que una pressió internacional havia provocat que la JEC permetés que els presos polítics hagin entrat en la campanya participant en actes i rodes de premsa des de la presó per videoconferència.
No tenc cap dubte que el canvi de criteri sobre la participació dels presos en campanya té molt a veure amb l’arribada d’aqueta missió de l’Oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans, que en d’altres ocasions ja ha qüestionant el funcionament de la JEC. pic.twitter.com/jWaJGH2mqf
— Josep Costa🎗 (@josepcosta) 21 d’abril de 2019
Què és l'OSCE?
L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) és un ens format per un acord entre 57 estats d'Estats Units, Europa i Àsia. És l'organització de seguretat regional més gran del món, que treballa en pro de l'estabilitat, la pau i democràcia de més de mil milions de persones.
De la missió a Espanya, se n'encarrega concretament l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans (OIDDH), amb seu a Varsòvia, que promou el desenvolupament democràtic i els drets humans. Treballen a través de l'observació d'eleccions, la protecció de l'Estat de dret, el foment de la tolerància i la no discriminació.