En un moment crític de sequera, l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Associació d’Empreses de Ripollet, la Cecot, Cerdanyola Empresarial, CIESC, la Federació Empresarial del Gran Penedès, Sant Cugat Empresarial, la Unió Empresarial de l’Anoia i la Unió Empresarial Intersectorial han volgut posar de manifest la seva preocupació al Govern de la Generalitat. Concretament, en un comunicat, detallen la seva preocupació pel decret que la setmana passada es va convalidar al Parlament, en què recull mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional. En el text apunten que aquest decret se centra a regular les sancions als ajuntaments que incompleixin les dotacions, però no recull ni una sola inversió que millori o reverteixi la situació.
És a dir, manifesten la seva preocupació pel fet que el decret proposat, en lloc d’aportar solucions recull sancions. És per això que els representants empresarials exigeixen al Govern de la Generalitat que actuï davant l’emergència hídrica, i que ho faci des del diàleg i tenint en compte els diversos agents que li poden aportar coneixement expert.
Especialment, assenyalen la necessitat d'apostar per solucions estructurals. "El curtterminisme dominant en l'actuació política ha fet en el passat que un cop plou es paralitzin les inversions que són absolutament indispensables per dotar de robustesa el sistema d'abastament d'aigua a les conques internes de Catalunya, i això no pot tornar a passar", destaquen.
14 anys sense inversions
En el comunicat, es lamenta que en la sequera de 2007 i 2008 va precipitar inversions fonamentals per incrementar la disponibilitat de recursos hídrics, gràcies a les quals ara s'està retardant l'entrada en estat d'emergència. "Malauradament, les inversions per incrementar la resiliència hídrica es van aturar després de la inauguració de la dessalinitzadora del Prat, l'any 2009", sentencien.
Les organitzacions signants denuncien que han passat 14 anys sense inversions per incrementar la producció d'aigua. Reivindiquen que ja han integrat en la seva gestió la limitació en l'ús de l'aigua per a activitats industrials més enllà de situacions de sequera i inverteixen en solucions alternatives per mantenir l'activitat. Es tracta d'un "cost" que han "normalitzat" en els seus plans estratègics.
Per això, les entitats exposen: "De la mateixa manera que el teixit empresarial ha anat invertint recursos per garantir un millor ús de l'aigua en els seus processos productius, els representants empresarials reiteren l’exigència al Govern de la Generalitat d'un compromís ferm en l’execució d’infraestructures del cicle de l’aigua i la necessitat d’un concert social per l’aigua en el marc del diàleg amb agents socioeconòmics".