El politòleg Ramón Cotarelo ha fet en el seu blog una original descripció de les dues ànimes que veu en l'independentisme, la de Quint Fabi Màxim Berrugós i la de Napoleó Bonaparte.
"Són dues ànimes, que són velles conegudes de tots els tractadistes de la guerra, des del venerable Sun Tzu. Una és la del desgast de l'adversari, la d'evitar la batalla frontal i atacar a la rereguarda, amb guerrilles, fins a propiciar la derrota per esgotament. L'altra és la de presentar batalla en tot moment, sense reparar gaire en les condicions materials, refiant-se de l'audàcia del comandament i la força numèrica i moral dels combatents", ha indicat.
Segons Cotarelo, les dues ànimes reflecteixen dos temperaments diferents i dues maneres diferents d'encarar la vida. "La primera es diu tàctica fabiana, de Quint Fabi Màxim Berrugós, Cunctator, el vencedor d'Aníbal. L'altra no té un nom acordat, encara que podria dir-se tàctica "napoleònica" en virtut de la resposta de Bonaparte a la qüestió de com planejava les batalles: D'abord, on s'engage; puis, on voit . D'entrada, s'ataca; després es mira", ha afegit.
Cotarelo afirma que les dues tàctiques són legítimes, i que no és pot considerar històricament que una sigui més efectiva que l'altra. I reclama a les dues ànimes que "no només s'enfrontin sinó que s'aliïn, que s'uneixin en una acció comuna". "La unitat és gairebé un imperatiu categòric. La unitat de la diversitat", afegeix.
El politòleg està en contra de la presentació de diverses candidatures independentistes, i nega que sigui cert que això comporti cap fortalesa. "És una conclusió que contradiu una veritat acceptada convencionalment des de fa més de 2.500 anys: que la unitat fa la força. Recordi el principi d'Aristòtil quan va observar que el bronze és un aliatge més fort i més dur que els seus components, coure i estany", conclou.