Nou apuntalament del diàleg per part d'Esquerra Republicana, aquesta vegada a l'inici del Consell Nacional del partit que se celebra el matí d'aquest dissabte a Barcelona. Com és habitual, ha pres la paraula el president del partit, Oriol Junqueras, que després de dues setmanes de retrets i reconciliacions ERC-Junts pel diàleg amb l'estat, ha tornat a animar als socis de govern a sumar-se a la via negociada, i ha avisat que no fer-ho és posar les coses fàcils al govern espanyol. En aquest sentit, ha criticat que ERC estigui sola assumint riscos.
"Necessitem que tots aquells que diuen que hauria de funcionar una taula de negociació i que hauríem de poder-hi defensar l'amnistia i l'autodeterminació, també s'hi impliquessin. Massa sovint hem vist la posició còmoda de fer veure que no va amb ells, de deixar responsabilitats i riscos de l'esforç i dificultats en els altres, en aquest cas de deixar-nos-la a nosaltres, i això fa que hi hagi qui s'aparti, qui s'esperi, qui s'ho miri des de la barrera. Ha passat moltes vegades, va passar l'octubre del 2017, ha passat moltes vegades des d'aleshores i torna a passar", ha dit el president del partit.
Per Junqueras, el fet que Junts renunciï a participar de la taula de negociació, provoca posar-li fàcils les coses al govern espanyol, i ha alertat que l'alternativa seria un escenari "molt més difícil de gestionar". "Nosaltres el gestionarem com hem gestionat sempre, i probablement haurem de gestionar-ho sols o gairebé sols, però si algú creu que ha d'ajudar, que ajudi", ha dit Junqueras, que una vegada més ha assegurat que la seva estratègia és la que demana la comunitat internacional. "La nostra feina és pressionar-los sempre, des de tot arreu i des l'àmbit internacional, i per tant com més forts siguem, també des de la perspectiva institucional, segur que més efectiva serà la nostra capacitat de pressió". És per això que el líder d'ERC ha reivindicat ser més forts perquè la pressió sigui més útil. "Aquells que no la defensen amb nosaltres pel camí més útil, que més incomoda al govern espanyol, a la pràctica estan renunciant a defensar-ho".
En la seva intervenció en tot moment ha assegurat que el PSOE "arrossega els peus" i sempre busca excuses en la taula de diàleg, a la qual no s'hi vol asseure mai perquè li fa "una mandra infinita", una actitud que ha relacionat amb la que adoptarien els partits de la dreta i l'extrema dreta: "Al PSOE li seria molt més fàcil que tots renunciéssim a la negociació (...) Li seria molt més còmode perquè s'estalviaria la incomoditat d'haver-s'hi de seure", ha insistit. Així mateix, també ha assegurat que l'estat espanyol ha adoptat solucions de la "dreta més extrema" en gestions com les polítiques migratòries després de la tragèdia de Melilla: "Quan els partits que es diuen progressistes compren marcs mentals i comunicatius que dicta la dreta i a vegades la dreta més extrema, és evident que no hi ha alternativa progressista".