L'endemà del 14 d'abril, dia en què ara fa 92 anys va proclamar-se la Segona República espanyola, ERC ha celebrat un gran acte de partit a Barcelona per reivindicar la seva herència històrica. I és que, més enllà d'aquesta efemèride estatal, aquella jornada també té un valor propi per a Catalunya i ERC: des de l'edifici de la Generalitat, el president Francesc Macià va proclamar "la República Catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica". L'experiència va tenir una durada curta, però suficient per crear una potent impressió al llarg del següent segle.
Oriol Junqueras i Pere Aragonès s'han encarregat de recuperar-la aquest dissabte, davant de la plana major del partit, acompanyats de les intervencions de Marta Rovira, Marta Vilalta, Ernest Maragall i Gabriel Rufián. El president d'ERC ha estat contundent, assegurant que Catalunya s'ha convertit en "un referent en la lluita contra els enemics de la democràcia". No només això, sinó que també ha anat més lluny, remarcant que els republicans són el partit "més represaliat" i, segons ell, ho continuen sent. "No és res casual que els enemics de la democràcia ens tinguin a nosaltres com a principal objectiu", ha llançat.
Pel que fa a Pere Aragonès, el president de la Generalitat s'ha encarregat de reivindicar els 92 anys d'història d'ERC, i ha recordat que la formació no ha canviat mai de sigles. "Ens diem com som: d'esquerres, republicans i per Catalunya. D'esquerres, republicans i per la independència", ha afirmat. En matèria de política catalana, Aragonès també s'ha referit a la seva proposta d'acord de claredat, i ha lamentat la resposta negativa del PSC. Per això ha interpel·lat directament el partit de Salvador Illa, exigint que expliqui "quina proposta tenen per Catalunya". "Hi ha qui diu, davant la proposta de l'acord de claredat, que votar divideix, que donar la veu a la ciutadania significa més divisió. El que implica més divisió és impedir el vot de la ciutadania”, ha assegurat. En definitiva, "només un referèndum reconegut per la comunitat internacional" permetrà implementar el resultat. "I per això fem una crida a un gran acord a Catalunya per defensar la democràcia", ha sentenciat.
L'acte, amb espai per als municipis
Com que estem en temporada preelectoral, la cita d'aquest dissabte també ha servit com a altaveu per als principals caps de llista municipals. L'ha aprofitat l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, qui ha proclamat la seva intenció de fer d'aquesta ciutat "la gran capital republicana que el país necessita" de la mà de Pere Aragonès, en un clam clar en defensa de la independència de Catalunya. Les paraules d'afecte cap al president de la Generalitat també han anat més enllà, perquè Maragall ha celebrat que Aragonès "estigui retornant el concepte d'història i de significació" a la institució que governa. D'altra banda, el republicà també ha volgut fer campanya amb la comissaria de Via Laietana, epicentre de les tortures durant el franquisme i també en els darrers anys. Després d'haver celebrat un acte en aquest indret fa només uns dies, Maragall ha criticat ara que el PSC i els comuns "es neguin" a convertir-la en un espai de memòria històrica.
Per altra banda, també ha parlat l'alcaldable a Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián. En clau municipalista, el republicà ha dit que la seva formació vol guanyar les eleccions i governar per "salvar" els pobles i ciutats de Catalunya i no les sigles del partit, com pretenen altres. Un dard dirigit directament cap a Junts. "Hi ha gent que vol guanyar a algunes de les nostres ciutats, inclús la capital del nostre país, per salvar partits. És legítim", ha opinat. En canvi, per ERC guanyar "és una obligació, per tanta memòria, per tanta derrota". I ha reivindicat l'herència de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià amb una de les seves cites: "Fem aquest camí més ampli i més segur, no donem mai cap passa en fals però tampoc donem mai cap passa enrere".