Oriol Junqueras ha estat el primer dirigent d'ERC que acomiada Ernest Maragall, gairebé 24 hores després de l'anunci de l'exlíder republicà a Barcelona. "Gràcies, Ernest Maragall, per tots aquests anys de feina a ERC", ha dit l'expresident del partit, en una piulada d'aquest dimarts. Les paraules de Junqueras trenquen amb el silenci de la cúpula del partit, que no ha reaccionat a la notícia. Ni Marta Rovira, ni Pere Aragonès, ni Marta Vilalta, ni Josep Maria Jové... ningú no ha dit res. 

Més enllà de la de Junqueras, l'única reacció destacable a la baixa de Maragall des de la xarxa X és la d'ERC Barcelona, que va fer una breu piulada aquest dilluns al vespre —hores després de conèixer-se la decisió—. "L'Ernest Maragall ha estat un home dedicat a Barcelona. Compromès amb la ciutat i amb el projecte republicà per a la capital del país. Gràcies, Ernest", deia el missatge. Això sí, l'actual líder a l'ajuntament, Elisenda Alamany, tampoc no s'ha manifestat públicament.

També la portaveu al Parlament, Marta Vilalta, va acomiadar Maragall a través d'una història d'Instagram, que desapareix al cap d'unes hores i de la qual, per tant, no en queda constància.

instagram Vilalta
Imatge de la història d'Instagram de Vilalta

Comiat de Junqueras

"No puc romandre callat ni acceptar que es confongui el silenci amb una conformitat o complicitat", va dir Maragall, en la roda de premsa d'aquest dilluns —en la qual va estar sol, cosa que contrasta amb l'acompanyament que va rebre Sergi Sabrià quan va dimitir de viceconseller—. L'expresident del grup municipal va prendre aquesta decisió "necessària i oportuna" per la forma com una part d'ERC ha gestionat l'escàndol dels cartells, a qui va retreure que encara no s'hagin esclarit alguns aspectes sobre el cas i que tampoc s'hagin pres prou decisions "individuals o orgàniques".

Les crítiques de Maragall no es van acabar aquí i va assegurar que l'escàndol "s'ha volgut fer servir per a altres objectius en relació amb el debat intern i com a eina de descrèdit del conjunt de l'organització". "Se'm fa molt difícil continuar amb aparença de normalitat quan és evident que les circumstàncies i el clima exterior són d'incomprensió", va dir, abans de carregar contra la direcció del partit: "Hauria desitjat més exemplaritat". Així, va confirmar que mantindria la seva signatura en el manifest per a la renovació de la cúpula del partit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!