Oriol Junqueras ha demanat al Tribunal Suprem que porti davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la consulta sobre l'abast de la seva immunitat en haver estat escollit eurodiputat. L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha presentat un escrit davant la Sala Segona de l'Alt Tribunal on reclama a la presentació de la qüestió prejudicial davant la justícia europea, iniciativa sobre la qual s'han pronunciat en contra tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat. Ara haurà de decidir el tribunal.
Andreu Van den Eynde va demanar el 16 de juny passat al tribunal que jutja el procés que presentés una qüestió prejudicial davant de TJUE perquè es pronunciés sobre la seva immunitat, després que Suprem denegués a Junqueras recollir la seva acta de diputat. El tribunal va demanar a les parts que es pronunciessin. Tant la fiscalia com l’Advocacia de l’Estat van considerar que no era pertinent preguntar al TJUE ja que entenen que les obligacions i les immunitats les adquireixen els eurodiputats un cop han pres possessió del seu escó.
Sis preguntes al TJUE
Al seu escrit, l’advocat de Junqueras torna a insistir en les sis preguntes que al seu parer cal plantejar al tribunal europeu. L’última d’elles es refereix a la immunitat: “Estan protegits per la garantia d’immunitat parlamentaria els membres electes del Parlament Europeu de conformitat amb l’article 9 del Protocol nº 7 sobre privilegis i immunitats de la UE des del mateix moment de la seva elecció? Protegeix aquesta immunitat davant de mesures cautelars de naturalesa penal (per exemple, presó provisional) quan aquestes mesures fan impossible pel candidat adquirir la seva condició i exercir de forma efectiva el seu mandat com a membre del Parlament Europeu?”.
Van den Eynde reitera, a l’escrit que ha presentat davant del Suprem, que amb la seva negativa a permetre que Junqueras prengués possessió com a diputat electe ha modificat la configuració política del Parlament Europeu, obstaculitzant el funcionament i la independència de la Unió Europea. En aquest sentit insisteix que és necessari saber quin és l’àmbit temporal de la immunitat.
També afirma que "els Estats no poden establir nous requisits" que alterin el llistat de diputats electes resultants de la proclamació oficial dels resultats. Així insisteix que amb la qüestió prejudicial el que es busca és que el tribunal europeu "delimiti els poders de les autoritats nacionals a l'Hora de decidir els requisits complementaris" que es poden exigir un cop finalitzat el procés electoral i que determini el moment en que Junqueras, diputats electe del parlament Europeu, "està protegit per la immunitat parlamentària".