Oriol Junqueras i Gerry Adams, exlíder del Sinn Féin, es reuniran la setmana vinent a Belfast durant la visita del president d'ERC a Irlanda del Nord, en la qual també mantindrà trobades amb els líders actuals del partit, com ara la seva presidenta, Mary Lou McDonald, el portaveu principal Declan Kearney, el president de l'Assemblea nord-irlandesa, Alex Maskey i l'alcalde de la capital del país, Ryan Murphy. Junqueras visitarà també la República d'Irlanda, concretament Dublín i la ciutat de Cork durant aquest viatge que tindrà lloc entre el dilluns 23 i divendres 27, en plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, en les que els republicans exigeixen una llei d'amnistia, avanços en l'autodeterminació de Catalunya i el traspàs de Rodalies. L'objectiu de la visita de Junqueras i les reunions amb els líders del Sinn Féin és, precisament, "compartir experiències en la resolució de conflictes polítics" i el president d'Esquerra Republicana ha publicat un missatge a les xarxes socials defensant que "l'acord del Divendres Sant entre els governs britànic i irlandès és una de les experiències internacionals en les quals cal referenciar la resolució democràtica dels conflictes polítics, i de la qual se n'extreuen aprenentatges metodològics transcendents, també aplicables al conflicte entre Catalunya i l'Estat".
La de la setmana vinent no serà la primera trobada entre Junqueras, que viatjarà a Irlanda acompanyat per l'eurodiputat Jordi Solé. El 2020 ja es van reunir, tot i que de forma telemàtica, ja que el president d'ERC encara estava empresonat a Lledoners, i l'exlíder del Sinn Féin va voler traslladar-li tot el seu suport a ell i a la lluita del poble català. En aquesta reunió també hi van participar Raül Romeva i Declan Kearney, llavors president del comitè nacional del partit i ara portaveu. "Els vincles entre la lluita del poble català i irlandès es remunta a molt enrere", va traslladar llavors Adams als republicans, uns lligams que ara volen estrènyer amb aquesta visita. Amb els partits independentistes negociant una llei d'amnistia amb el PSOE per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, Gerry Adams va signar el gener del 2021, quan aquesta semblava pràcticament impossible, un manifest de la delegació d'Òmnium a Brussel·les per reclamar l'amnistia per als presos polítics, exiliats i les persones afectades pels procediments judicials contra el Procés.
Defensa de l'Acord del Divendres Sant
L'Acord del Divendres Sant que lloava en les últimes hores Oriol Junqueras a les seves xarxes socials també està damunt la taula de Junts per Catalunya en aquestes negociacions complexes, segons va informar ElNacional.cat. Si Carles Puigdemont parlava en la conferència a Brussel·les del passat 5 de setembre de la necessitat d'un "compromís històric" per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, aquest encaixaria amb l'acord signat a Belfast el 10 d'abril del 1998 que va permetre a totes les parts veure reconeguts els seus plantejaments, diametralment oposats, però condicionats a la voluntat dels ciutadans.
Aragonès aposta per la via escocesa
Aquesta visita d'Oriol Junqueras a Irlanda del Nord per estrènyer llaços amb el Sinn Féin, que va guanyar les darreres eleccions parlamentàries en aquest territori el 2022, es dona només una setmana després que Pere Aragonès hagi apostat fermament per la via escocesa per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. El president va presentar el passat dilluns l'informe de l'acord de claredat encarregat pel Govern a experts acadèmics i dels cinc plantejaments —tots passen per una autodeterminació acordada amb l'Estat— ha optat per un referèndum com el d'Escòcia el 2014, pactat amb el govern britànic i amb una resposta binària. "Un referèndum a l'escocesa en què la ciutadania es pugui pronunciar amb un sí o un no a la independència i, a partir d'aquí, s'iniciï el camí que ha de portar a la implementació del resultat", detallava dilluns el president, que hores més tard va comptar amb el suport del seu partit, Esquerra Republicana.