El 30 de gener del 2024 serà recordat com el dia en què el Congrés dels Diputats va aprovar, si no hi ha cap novetat d'última hora, la llei d'amnistia que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, tot i que això no voldrà dir que tot el camí estigui fet, ja que a partir de llavors passarà al Senat, d'on no en sortirà fins a la primavera, ja que el PP ha fet valer la seva majoria absoluta a aquesta cambra per reformar-ne el reglament i allargar els tràmits fins a dos mesos. De totes maneres, des d'ERC creuen que demà és un dia per celebrar la fita d'haver aconseguit l'amnistia, i per això, el president del partit, Oriol Junqueras, tornarà al Congrés —va ser diputat entre el maig del 2019 i el setembre d'aquell mateix any, quan es van convocar noves eleccions davant la impossibilitat de Sánchez llavors per formar govern— i seguirà el ple en directe. No ho farà sol, ja que estarà acompanyat de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, la republicana Laura Vilagrà, així com del delegat del Govern a Madrid i exdiputat al Congrés, Joan Capdevila i els senadors republicans Sara Bailac i Joan Queralt. Mentrestant, el president Pere Aragonès serà de viatge oficial a Brussel·les, on dimarts es reunirà amb diversos comissaris europeus i dimecres mantindrà una trobada amb lehendakari Íñigo Urkullu i participarà del Caucus per l'Autodeterminació per defensar aquest dret.
Últimes hores de negociacions
Aquest dilluns, des d'ERC, la seva portaveu, Raquel Sans, ha assegurat que no tanquen la porta a les esmenes de la llei d'amnistia i que el seu partit negociarà fins a "l'últim minut" per millorar-la: "Seguirem parlant amb tothom fins demà a l'últim moment", ha defensat la portaveu republicana, que al mateix temps ha deixat clar que pels de Junqueras aquesta és una "bona llei, la millor possible fruit de la necessitat d'arribar a un consens ampli" i que legislativament és el "màxim de robusta".
Tot i que el diputat del PSC, José Zaragoza, assegurava aquest dilluns que els socialistes no votarien les esmenes "vives" dels partits independentistes a la llei d'amnistia, hores més tard, la portaveu del PSOE, Esther Peña, admetia que encara hi ha temps per negociar amb ERC i Junts, tot i que els socialistes estan "còmodes" amb el text actual de la llei. Cal recordar que va ser aquest partit en solitari qui va registrar el passat mes de novembre, abans de la investidura de Sánchez, la llei d'amnistia al Congrés. Mentrestant, des de Junts per Catalunya han deixat la porta oberta a votar en contra del dictamen que va sortir de la Comissió de Justícia la setmana passada, i que és el text que es votarà demà. Si finalment els juntaires s'hi oposen, l'amnistia no quedaria rebutjada sinó que tornaria a aquesta comissió, que tindria un mes per pronunciar-se de nou. Malgrat això, els juntaires es comprometen a continuar negociant fins a l’últim minut i confien a arribar a un acord.