Oriol Pujol està pendent de l'execució de la condemna de dos anys i mig de presó a la qual va ser condemnat pel cas de les adjudicacions a dit de les estacions d'ITV durant el Govern d'Artur Mas.
L'exdiputat de CiU, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha demanat avui a la jutge que substitueixi el seu ingrés a la presó per complir els dos anys i mig als quals va ser condemnat pel cas ITV per treballs socials en benefici de la comunitat, en argumentar que ha reconegut els fets i n'ha reparat el dany.
Així ho ha sostingut Oriol Pujol en una vista celebrada avui durant amb prou feines mitja hora davant la secció vint de l'Audiència de Barcelona, que decidirà en els pròxims dies si acorda el seu ingrés a la presó, com planteja la fiscalia, o accepta substituir-li aquesta pena per treballs socials en benefici de la comunitat.
És la primera condemna contra un membre de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.
La fiscalia ha demanat el seu ingrés a presó al·legant raons de prevenció general davant un cas de corrupció, en el qual la presó té un component intimidatori i d'exemplaritat.
Per contra, l'advocat d'Oriol Pujol, Xavier Melero, ha replicat que també és exemplar que una persona que ha tingut una trajectòria pública per les seves responsabilitats polítiques passi per un "llarg període" de treballs socials per complir condemna.
La jutgessa ha preguntat a Oriol Pujol si estaria disposat a substituir el seu ingrés a la presó per treballs en benefici de la comunitat, davant la qual cosa l'ex-secretari general de CDC i expresident del grup parlamentari de CiU ha contestat afirmativament.
El seu advocat ha ressaltat davant la jutge que en el cas d'Oriol Pujol hi ha hagut penediment, perquè l'exdirigent de CDC ha admès els fets en un acord d'acord amb la fiscalia, i reparació del dany, pel que entén que existeix base suficient per evitar el seu ingrés a la presó, tenint en compte a més que cap de les penes dels tres delictes pels quals ha estat condemnat supera els dos anys de presó.
La jutgessa ha fet la vista per decidir si ordena l'ingrés immediat o no. El que no serà immediata serà la seva decisió perquè ja ha anunciat que avui no dirà res. Deixa la decisió per a després de festes, cosa que no vaticina cap bona notícia per als Pujol.
Després de la vista d'Oriol Pujol hi ha la del seu soci i amic Sergi Alzina, condemnat a dos anys de presó.
L'Audiència de Barcelona va condemnar Oriol Pujol per cobrar comissions i utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris en el cas de l'ajornament del concurs per obtenir estacions d'ITV.
El judici va ser un vist i no vist. Una sessió curta on es va formalitzar l'acord amb la fiscalia. Pujol va passar només deu minuts al banc dels acusats i va evitar un judici amb jurat popular amb el seu pacte amb el ministeri públic. El van condemnar finalment a cinc mesos de presó per tràfic d'influències, una multa 55.000 euros i inhabilitació per exercir de càrrec públic en l'administració local, provincial, autonòmica i estatal per dos anys.
L'Audiència de Barcelona també va condemnar Oriol Pujol a vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn i suspensió d'ocupació i càrrec públic per un any, i per un delicte continuat de falsedat en document mercantil la pena d'un any i cinc mesos de presó i 21.000 euros de multa. L'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal, ha estat condemnada a una pena de 15 mesos de presó per un delicte continuat de suborn i un altre de falsedat substituïbles per una pena de multa de 69.750 euros, a més d'una multa de 13.500 euros, de manera que en total ha de pagar 83.250 euros.
L'empresari Sergi Alsina el van condemnar a una pena de dos anys de presó i una multa de 103.000 euros pels delictes de tràfic d'influències, delictes de suborn i suborn continuat i falsedat documental.
Finalment, els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor tenen una condemna de cinc mesos de presó substituïbles per una pena multa de 60.000 euros, a més que el segon té una multa de 55.000 euros.
A més, s'ordena el comís de 311.838,13 euros de do que va pagar l'empresari Sergi Alsina a Anna Vidal, i d'altres 22.000 euros pagats per Sergi Alsina i Ricard Puignou l'ex-número dos de la Diputació de Barcelona.
El cas ITV
Segons els fets provats, acceptats pels acusats, el 2011 el llavors secretari general de la Conselleria d'Indústria Enric Colet va nomenar Josep Tous com a encarregat de solucionar els litigis judicials suscitats per les concessions de nous lots d'ITV a Catalunya, per un "suggeriment actiu" de Pujol, que va usar per a això la seva doble condició de president del grup parlamentari de CiU i de secretari general del partit per aconseguir el nomenament.
L'interès de designar Tous en aquest càrrec per part de Pujol partia que l'hi havia demanat el seu amic íntim Sergi Alsina, perquè "afavorís els interessos privats" de l'empresari de les ITV Ricard Puignou en les negociacions per dissenyar el nou pla territorial de les ITV que volia impulsar el Govern.
Puignou, per beneficiar-se del nou concurs d'estacions, va pagar entre desembre del 2010 i febrer del 2012 quantitats que oscil·laven entre els 11.800 euros i 23.600 a Sergi Alsina a canvi de les seves influències polítiques a causa de la seva amistat amb Pujol, i al seu torn, Alsina pagava mensualment 2.360 euros a Josep Tous, el responsable d'ordenar el sector.
Així mateix, segons el pla "ordit i preveient l'augment d'estacions a adjudicar", els acusats Sergi Alsina i Sergi Pastor, liderats per Oriol Pujol, van crear la societat Upprime perquè es veiés afavorida en el repartiment de lots d'ITV, encara que els seus plans es van truncar i no es van consumar en saber a través dels mitjans que estaven sent investigats.
En paral·lel, entre l'any 2010 i 2012, Sergi Alsina, a través de les consultores Alta Partners i Bersenat va fer d'intermediador en diverses deslocalitzacions com la de Sharp a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i Yamaha, i la instal·lació de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), uns processos en els quals va intervenir Pujol facilitant contactes d'alts càrrecs i beneficiant els interessos de les empreses representades per l'empresari.
Per a "gratificar la tasca realitzada per l'acusat Oriol Pujol", Alsina va contractar aparentment els serveis de la seva esposa Anna Vidal en concepte d'assessoria, que era fictícia, a canvi de retribucions econòmiques.
La sentència considera que "la intervenció d'Oriol Pujol tant en l'inici de l'operació com en el seu desenvolupament i en el seu final va ser intensa, decisiva i clarament beneficiosa per als tres implicats, gràcies als rellevants càrrecs polítics que ostentaven".
L'import total de les factures cobrades per Anna Vidal "per serveis aparentment contractats i no prestats en els anys 2010 al 2012, va ser de 381.450,40 euros. Aquestes factures van simular l'existència d'una relació contractual entre Sergi Alsina i Anna Vidal amb la finalitat de retribuir la inestimable col·laboració prestada per Oriol Pujol.
El pacte amb la fiscalia
El fill de l'expresident va subscriure un pacte amb la fiscalia en què aconseguia que la seva dona eludís la presó a canvi d'una pena multa, un acord al qual finalment es van adherir els altres acusats: l'ex-número dos de la Diputació Josep Tous, i els empresaris Sergi Pastor, Sergi Alsina i Ricard Puignou.
Al principi, la Fiscalia Anticorrupció demanava cinc anys i dos mesos de presó per a l'exdiputat, més 310.000 euros de multa per la seva presumpta implicació en el cas ITV, i tres anys i quatre mesos per a la seva dona.
En la seva qualificació inicial, els fiscals Fernando Maldonado i Teresa Duerto acusaven el fill de l'expresident dels delictes de tràfic d'influències, pel qual demanaven dos anys; suborn, pel qual sol·licitaven un any i dos mesos, i falsedat continuada en document mercantil, pel qual demanaven dos anys més.
Després de la vista en què es va ratificar aquest pacte, l'advocat Xavier Melero va afirmar que el seu client estava "alleujat que tot acabi i desolat per com acaba", després de ser imputat quan era diputat al març del 2013.