Salvador Illa esdevindrà el 133è president de la Generalitat, però per a la líder del partit d’ultradreta Aliança Catalana, Sílvia Orriols, la presidència d’Illa serà la que fa número 155, en clara al·lusió al seu suport a la liquidació de l’autogovern català l’any 2017. En tot cas, per a Orriols, l’arribada a la presidència d’Illa és atribuïble als partits que li voten la investidura, especialment Esquerra Republicana. Així ho ha afirmat en un discurs on ha assegurat que “investir un espanyolista és legítim; immoral, però legítim” i els ha considerat responsables que Illa sigui "el 155è president de la Generalitat". Ara bé, les crítiques s’han estès a la resta de “partits processistes”, és a dir, "Junts i CUP", als quals ha retret els seus pactes amb el PSC en ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Última hora de la investidura de Salvador Illa al Parlament

Orriols ha abusat del to èpic i abrandat per destil·lar un discurs que ha pivotat entre el presentisme històric -amb al·lusió al 1714 i l’obra ‘La Deplorable història dels catalans’- i la seva coneguda islamofòbia: “Visiti vostè una mesquita salafista”, li ha etzibat a Illa. Així mateix, ha apuntat que “Aliança Catalana creu fermament en la propietat privada, i Catalunya és la propietat privada del nostre poble”, per afegir que “cap Decret de Nova Planta, cap constitució redactada a la metròpoli, ni cap abaixada de pantalons del processisme pot contra això”.

També en un to messiànic, Orriols ha recordat l’episodi dels evangelis on es reclama que qui estigui lliure de pecat llanci la primera pedra, per atacar CUP i Junts, partits que “no lapidaran ERC”, per la seva política de pactes amb l’espanyolisme, perquè els republicans “no són l’excepció, la resta de partits processistes els segueixen en l'ensarronada del segle”, per afegir que “Espanya, com sempre, incomplirà les seves promeses i vostès com sempre ploraran”.

"El seu discurs és lletra a lletra el mateix que l’altre discurs d’odi"

Al torn de rèplica, el candidat a la investidura, Salvador Illa, ha pres la paraula per “cortesia parlamentària”, però també per recordar a Aliança Catalana que “el seu discurs és lletra a lletra el mateix que l’altre discurs d’odi que hem sentit a Vox”, per advertir-los que “no hi haurà diàleg amb qui enarbori discursos d’odi”, tot afegint que la seva intenció és “governar per a tots els ciutadans de Catalunya, també per als ciutadans de Ripoll”, assenyalant que “l’eix essencial” del seu futur govern serà “desmuntar peça a peça i metòdicament el seu discurs d’odi”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!