Dur enfrontament entre la líder d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, aquest dimecres durant el debat de política general al Parlament. Orriols ha carregat contra els partits polítics catalans i ha afirmat que ella i el seu partit pateixen un atac constant al seu dret a la llibertat d’expressió. “Qui són vostès per coartar un discurs prèviament avalat a les urnes?”, ha preguntat la líder d’AC a la cambra catalana, abans d’acusar el president de la institució, Josep Rull, “d’escapçar idees i lliure pensament a cop de reglament”. Sobre el Govern, l'ha acusat de tenir polítiques d'immigració que condueixen Catalunya "a l'edat mitjana".

Precisament, AC ha demanat a la Mesa del Parlament les raons per escrit en què la presidència es basa quan se li retira la paraula, però encara no ha rebut resposta. “On són els meus drets i els dels meus votants cada cop que se’m priva de dir la meva?”, ha insistit a preguntar Orriols, que ha renyat els partits que en el passat defensaven que al Parlament “s’hi pogués parlar de tot i que es defensarien els drets de tots els diputats”. “Més fals que un duro sevillano, senyor Rull, sempre han tingut un as sota la màniga, l’odi, el comodí que els permet censurar opositors polítics i sense despentinar-se dir que són demòcrates”, ha reblat la líder d’AC, que ha afegit que ella defensa el dret de tothom a expressar lliurement les seves idees.

Discurs en contra de la immigració

En la seva primera intervenció, Orriols ha repetit el discurs habitual de la seva formació, centrat en el rebuig a la immigració “il·legal” i, sobretot, la d’origen islàmic. Per Orriols, alguns partits catalans tenen “dèries pro-immigracionistes” que, segons opina, han acabat provocant que “els catalans ens sentim forasters a casa, semblem els masovers en lloc dels propietaris”. La representant del partit ultra ha afegit que tot i ser un Govern “progressista”, el del PSC està fent retrocedir Catalunya “a l’edat mitjana” pel fet d'acollir i ser favorable a la immigració musulmana, a la qual ha culpabilitzat de diverses problemàtiques en l’àmbit de l’atenció mèdica i l’educació. Durant el debat, Orriols també s'ha posicionat en contra del finançament singular i ha acusat Espanya de "robar".

 

 

En el torn de rèplica, el president de la Generalitat ha acusat Orriols de ser ella qui està a l'edat mitjana i a tot estirar "als anys 30 del segle passat" i li ha retret les relacions del seu partit amb partits d’extrema dreta i "filonazis" alemanys. AC va difondre imatges d’una reunió d’un representant del partit, Pau Nadal, amb Afd, partit ultra investigat per la justícia alemanya. Orriols s’ha defensat al·legant que ella no havia publicat cap missatge a X donant suport a aquesta formació [les piulades, que Illa ha portat impreses a la cambra, corresponien al compte d’Aliança Catalana, però no al de la líder del partit].

 

 

Illa ha defensat la contribució de la immigració davant el discurs d’Orriols -a qui ha acusat de “totalitària”- i ha assegurat que qualsevol persona “decent” hauria de donar suport a què els fills de les persones immigrades puguin obtenir els beneficis de l’estat del benestar com qualsevol altre ciutadà de Catalunya. Orriols, en un segon torn, ha replicat que ella està d’acord en salvar vides de persones que arrisquen les seves vides per arribar a Europa, però per tornar-les al port d’on han sortit i si són menors, tornar-los als seus pares, però en cap cas introduir-los a Europa perquè, segons ella, posen en perill l'estat del benestar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!