El diputat i portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, s'ha sumat a la quinzena jornada de protestes contra l'amnistia al carrer Ferraz, on se situa la seu del PSOE a Madrid, i ha anomenat "pocavergonya" al delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín, per dur a terme un "desproporcionat i humiliant" desplegament policial. Al mateix temps, ha demanat que la pròxima selecció de la Unitat d'Intervenció Policial sigui una "mica més exigent".

Una vegada dissolta la manifestació a Ferraz, que aquest divendres ha congregat a 1.000 persones i ha discorregut de manera pacífica, Smith ha sortit un dia més en defensa dels manifestants davant la policia. "Us quedareu amb les ganes de fer detencions", ha cridat als antidisturbis als quals els ha dit que "practiquin amb el sac".

"Dreta espanyolista"

El diputat de Vox ha manifestat que "si per desmobilitzar a 25 xavals amb bandera d'Espanya fa falta mobilitzar a tota la UIP de Madrid, de veritat que cal fer un esforç en la selecció de la UIP", ha dit. Així, els ha insistit als policies presents que "no necessiten els cascos, ni les armilles, ni les defenses ni els gasos lacrimògens ni tanta parafernàlia".

Dit això, s'ha dirigit entre aplaudiments dels testimonis al delegat del Govern. "És vostè un pocavergonya que no utilitza als agents de la UIP que haurien d'estar reprimint manifestacions de l'extrema esquerra, dels CDR a Catalunya dels 'borrokas' al País Basc", li ha llançat. Així mateix, i entre el silenci dels assistents, Smith ha animat als assistents a abandonar el carrer. "Agents, ho sento, però avui no podreu donar porrades, us quedareu amb les ganes. Jo me'n vaig", els ha dit.

Precisament, aquest divendres el Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha remès aquest divendres una carta de queixa al president de Vox, Santiago Abascal, en la qual mostra el seu "profund pesar i preocupació" després que el diputat d'aquest partit Javier Ortega Smith acusés ahir d'"abús d'autoritat" a alguns agents que actuen en els disturbis en la seu del PSOE a Ferraz. "Esperem que com a president de Vox tingui alguna cosa a dir en favor dels milers de funcionaris de Policia Nacional que avui s'asseguin utilitzats i tractats amb el mateix menyspreu que secessionistes i criminals no van dispensar en el passat per interès polític", assenyala el SUP en la carta, remesa a Abascal.

Les manifestacions han tingut una participació irregular al llarg d'aquestes dues setmanes, amb un màxim de 8.000 persones. A la manifestació d'aquest dijous es van arribar a concentrar unes 4.000 persones, però molts dies només s'han congregat poc més d'un miler. Aquest divendres s'ha calculat una presència que està al voltant de les 1.000 persones.