El dubte sobrevola el PSOE. Des de la conferència del president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont on explicava quines són les condicions per investir Sánchez, on va demanar una amnistia, entre altres, a Ferraz no saben com gestionar la pressió i de moment opten pel silenci. La part més progressista del PSOE no veu amb mals ulls valorar una desjudicialització del conflicte català, però grans personatges socialistes com Felipe González o Alfonso Guerra ja han alçat la veu en contra d'una possible amnistia. Ara, des del País Basc també estrenyen Sánchez perquè busqui en Junts i el PNB nous suports per la investidura. Ha estat Andoni Ortuzar, president del PNB, qui aquest diumenge ha avisat Sánchez que, "o busca l'acord amb el PNB i amb Junts, o les coses no sortiran" perquè aquesta legislatura "serà diferent".
"Hi ha d'haver una certa concertació, una certa entesa de com ordenar això entre Sánchez, Euskadi i Catalunya", ha afirmat el líder del PNB. Ortuzar creu que al candidat socialista li surten els números "perquè existeixen dues realitats: els partits nacionalistes i sobiranistes catalans, i els partits abertzales", ha exposat en una entrevista al mitjà basc Deia. Per això, diu, "hauríem de ser capaços d'articular almenys el procediment entre les tres parts per no curtcircuitar-nos els uns als altres". Ha assegurat que ja hi ha converses sobre això i que el PNB té "una bona relació amb Junts, que en aquest últim tram és més propera" i "fluida" amb Carles Puigdemont, alhora que ha assegurat que veu a la formació "oberta a negociar".
Ortuzar afirma que "cal buscar un projecte comú" i sobretot, l'endemà de la investidura, "per fer president Sánchez". "Segur que a la ment de Sánchez i a la de Bolaños hi haurà una petita escletxa per a la repetició d'eleccions", pensant que potser poden millorar la seva posició, però, ha avisat, "seria un error de càlcul". El president del PNB ha descartat que les veus crítiques que dins del PSOE qüestionen l'amnistia i la negociació amb Junts condicionaran Sánchez. "Després de les primàries en què Sánchez va derrotar l'aparell del partit, el PSOE és un PSOE diferent". "Les altres veus seran veus respectades, més o menys estimades, però no crec que moguin avui dia la militància del PSOE", ha opinat.
Les dues velocitats de l’amnistia a la Moncloa: Sumar accelera i el PSOE alenteix
El PSOE ha trigat menys de dos mesos en passar de menysprear l’amnistia a deixar de negar la seva constitucionalitat. Un fet que indica que a la Moncloa ja s’ha començat a encendre la maquinària per estudiar la manera d’articular una llei que exculpi els actors del Procés. Aquest motor, però, va a dues velocitats. Qui prem l’accelerador és Yolanda Díaz, que ha arribat fins i tot a reunir-se amb Carles Puigdemont a Brussel·les i que ja fa setmanes que va encarregar a Jaume Asens els primers esbossos d’una amnistia. Qui prem els frens, però, és la majoritària branca socialista, que posa bona cara quan el líder de Junts per Catalunya mostra voluntat negociadora, però alhora ajorna donar-li cap resposta fins que no fracassi la investidura d’Alberto Núñez Feijóo.
Pot ser que aquesta inharmonia entre PSOE i Sumar per l’amnistia es converteixi en la primera topada d’un futur nou govern de coalició? Marta Lois, portaveu al Congrés dels Diputats de la formació de Yolanda Díaz, ja carregava aquest dimecres contra les “veus escèptiques” provinents del PSOE sobre aquesta qüestió. Un cop passada la ressaca del resultat del 23-J, la vicepresidenta segona del govern espanyol ha insistit en la seva defensa de “l’absoluta constitucionalitat” de la norma i està aprofitant aquesta carpeta per fer-se més protagonista.