Noves mesures al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a causa del cas Koldo. Després de conèixer els resultats de l’auditoria interna que va encarregar el mes de febrer, el ministre Óscar Puente ha decidit cessar el sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez, i el director general de Gestió de Persones d’Adif, Michaux Miranda. Tots dos tenen la condició d’investigats i estan citats a declarar com a imputats a l’Audiència Nacional a principis de setembre. Puente ha argumentat aquesta decisió per la “pèrdua de confiança” després de conèixer els resultats de l’auditoria sobre les compres de mascaretes durant la pandèmia. El mes de març, Puente va destituir el secretari general de Puertos del Estado, Álvaro Sánchez Manzanares, que estava al capdavant de l’organisme quan es van adquirir vuit milions de mascaretes per vint milions d’euros a l’empresa implicada al cas Koldo.

 

“Em permetran que no faci valoracions respecte a aquesta decisió, limitant-me a assenyalar que els fets i conclusions que s’extreuen de l’auditoria realitzada produeixen una pèrdua de confiança que desemboca en aquesta decisió”, ha argumentat Puente. I ha assenyalat que, amb aquesta mesura, no pretén “prejutjar ni realitzar cap mena de valoració que tingui a veure amb qüestions que només incumbeixen als tribunals de justícia”, sinó que s’ha basat “exclusivament en aspectes merament administratius que s’han posat de manifest amb rotunditat a l’auditoria practicada”. L’auditoria tenia la missió d’analitzar els dos contractes adjudicats per emergència a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas, relacionada amb la trama Koldo, per part d’Adif, Ports de l’Estat i el mateix Ministeri per a la compra de mascaretes en els moments més durs de la pandèmia.

Va ser a finals de juliol quan el jutge Ismael Moreno va acordar imputar els dos alts càrrecs que ara han estat cessats i els va citar a declarar el pròxim 9 i 11 de setembre en qualitat d’investigats. Al maig, la Fiscalia Anticorrupció havia demanat imputar-los i els atribuïa presumptes delictes d’organització criminal, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d’influències. El magistrat de l’Audiència Nacional està investigant una presumpta trama que hauria pagat comissions per aconseguir adjudicacions per a la venda de mascaretes en la pandèmia de coronavirus: concretament, està analitzant vuit contractes adjudicats per gairebé 52 milions d’euros per diferents ens de l’Administració Pública, entre els quals hi ha Puertos del Estado i Adif, dependents del Ministeri de Transports.

I quines conclusions treu l’auditoria?

Segons ha relatat Óscar Puente, l’auditoria ha trobat, entre altres deficiències, la falta de justificació de l’elecció de l’empresa Soluciones de Gestión com a adjudicatària, quan era la més mal valorada. A més, la recerca d’altres candidats per a la compra de material sanitari no va estar prou documentada i hi va haver una absència d’actes formals de subministrament en els lliuraments. L’auditoria, que es farà pública íntegrament, també posa noms propis a sobre de la taula: menciona que la intervenció d’algunes persones alienes al Ministeri en el procés de compra va ser excessiva. Puente ha puntualitzat que això fa referència a l’empresari Víctor de Aldama, i no a Koldo García, que en aquell moment era assessor del ministre José Luis Ábalos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!