En un divendres d’agost, Óscar Puente ha comparegut al Senat per donar explicacions, a petició del Partit Popular, sobre els “reiterats retards i múltiples incidències a la xarxa ferroviària espanyola”. El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible ha respost a les crítiques pel caos ferroviari d’aquest estiu i ha reivindicat la tasca del seu ministeri. “Ja només m’ha faltat escoltar que, amb Franco, els trens anaven millor”, ha afirmat amb ironia. I ha posat en relleu que “el servei ferroviari que es presta avui és el millor que s’ha prestat mai”.

 

El ministre Puente s’ha dedicat a “desmentir” les afirmacions que s’han fet els últims dies, a parer seu, de manera “irresponsable i de vegades partidista” i ha censurat les veus que diuen que “abans es viatjava molt bé amb tren i ara el servei ferroviari s’ha deteriorat” o que fa poc temps hi havia un “tren modèlic” i ara hi ha “caos sanchista”. “En definitiva, que qualsevol temps passat va ser millor que aquest”, ha afegit. I ha reblat: “Només m’ha faltat escoltar allò que, amb Franco, els trens anaven millor”. Davant d’això, ha afirmat que aquestes argumentacions són “totalment falses” i ha subratllat que “el tren viu a Espanya el millor moment de la seva història” amb “rècord rere rècord de viatgers”.

Durant la seva intervenció, el ministre ha demanat disculpes als usuaris i ha manifestat el seu compromís per “solucionar tots els problemes que hagin pogut existir”. Puente ha donat explicacions sobre les incidències en els trens, especialment els Talgo S106 (els Avril), que van començar a operar el passat 21 de maig. Des d’aleshores, s’han registrat almenys 480 incidències, cosa que ha provocat que només quatre de cada deu trens arribin en hora al seu destí. Renfe va anunciar el 6 d’agost que exigirà a Talgo compensacions econòmiques per les “greus” incidències tècniques en els S106. A més, Óscar Puente no descarta emprendre accions legals per responsabilitat contractual i extracontractual i ha explicat que el Ministeri de Transports està quantificant el dany reputacional i en indemnitzacions a viatgers.

“Són els espanyols masoquistes?”

Óscar Puente ha defensat els trens de Renfe i s’ha preguntat si “tanta gent aniria amb tren” si la “conclusió fos que el que s’està deixant és un mal servei”. “Són els espanyols masoquistes?”, ha proclamat. I ell mateix ha contestat: “No, pugen al tren perquè estan en un alt grau satisfets amb el servei que se’ls presta”. “Prego una mica de paciència i de comprensió. No estem plegats de braços, estem invertint més que mai i veurem els resultats aviat, però, per assolir-los, patirem alguns inconvenients”, ha acabat en relació amb les obres en diferents punts de la xarxa ferroviària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!