“Les incidències s’estan reduint i, el que és més important, també es redueix el nombre de trens afectats i l’endarreriment acumulat”. És una bona frase per sintetitzar les (poques) explicacions que ha donat Óscar Puente al ple del Congrés dels Diputats sobre el caos de Rodalies que ha patit Catalunya les últimes setmanes. A parer del ministre de Transports, “absolutament cap” de les incidències del mes de març ha estat culpa de la “deixadesa o falta d’inversió” del govern espanyol actual i els usuaris podran “comprovar” la millora durant el mes d’abril. En el torn de rèplica, Puente ha al·ludit a l’expresident de la Generalitat Josep Tarradellas i ha reprovat el “victimisme” i el “ressentiment” dels partits independentistes respecte a Rodalies. “En aquest debat hi ha molt de totes dues coses”, ha etzibat a Junts i ERC, i ha demanat “objectivitat, rigor i racionalitat”. En bona part del seu discurs, Óscar Puente ha sostingut que les incidències que es registren diàriament no tenen res a veure amb la manca d’inversió: “Deixant de banda les incidències que són causades per agents externs, la gran majoria de les que tenen origen propi al sector ferroviari són precisament la conseqüència de la confluència d’actuacions i de la posada en servei d’infraestructures recentment renovada”, ha sostingut.
Davant les crítiques de Junts que Madrid rebi més trens que Catalunya, s’ha escudat en el fet que Catalunya es beneficia dels encàrrecs de trens d’altres punts de l’Estat, ja que aquests es fan en fàbriques catalanes. Entre les causes que ha citat pels problemes de Rodalies, Óscar Puente ha mencionat la “sensibilitat electrònica” dels nous aparells instal·lats, els problemes de tensió, els errors dels maquinistes o els casos d’apedregament contra els trens. Ara bé, en cap cas ho ha atribuït a la manca d’inversió. “Les incidències estan disminuint”, ha reiterat. “No estem de braços plegats”, ha reblat. Així mateix, s’ha escudat en la “complexitat” de la xarxa de Rodalies per l’elevat nombre de trens que hi circulen i les múltiples intervencions de millora que s’hi estan fent. “La seva configuració no té res a veure amb cap altra xarxa ni, possiblement, d’Europa”, ha reconegut.
En relació amb el boicot d’alguns treballadors de Renfe al servei de Rodalies, ha promès que “no li tremolarà el pols” per respondre-hi i ha recordat que “se n’ha acomiadat un i s’ha expedientat l’altre”. Sobre el traspàs de Rodalies pactat entre el PSOE i ERC, ha defensat que l’acord al qual han arribat socialistes i republicans és el “millor possible”, amb la “garantia” que la Generalitat serà qui “prengui les decisions en matèria de gestió” i, alhora, de la “mobilitat dels treballadors de Renfe”. A més, ha retret a Junts que “no és just ni rigurós” fer comparatives entre els FGC i Rodalies perquè no són infraestructures “equiparables”. I ha llençat un avís: “La gestió de la Generalitat no serà la panacea. Rodalies necessita que completem la inversió i la compra de material rodant”.
Junts torna a carregar contra el traspàs que estan negociant el Govern i la Moncloa
Des de Junts per Catalunya, Isidre Gavín ha denunciat que l’actual estat de Rodalies és fruit de la manca d’inversió sistemàtica dels governs del PSOE i del PP i ha retret al ministre de Transports que no es responsabiltizi de la situació i s’hagi dedicat a enviar “pilotes fora”. “Vostè demana paciència, però quan fa trenta anys que hi ha el mateix problema amb un dèficit fiscal de 20.000 milions, a la gent no se li pot demanar paciència”, li ha etzibat. El diputat juntaire també ha acusat el govern espanyol de fer un “traspàs fake” de Rodalies que estipula que l’operadora continuarà sent Renfe. “La seva prioritat i la del PSOE ha estat mantenir Renfe com a operador encara que faci un mal servei”, ha censurat.
ERC denuncia que el caos ferroviari “vulnera el dret fonamental a una mobilitat quotidiana digna”
Per part d’ERC, Inés Granollers ha lamentat que les afectacions de Rodalies són el “pa de cada dia” de molts usuaris. “El sistema ferroviari català pateix un problema estructural que vulnera el dret fonamental a una mobilitat quotidiana digna”, ha verbalitzat. I ha lamentat que el Minsiteri de Transport “no entén” les necessitats reals dels usuaris catalans. Així mateix, ha fet una defensa a ultrança del traspàs acordat amb el PSOE: “S’ha de fer, és l’única via per un servei digne”. Ara bé, ha advertit que “no pot convertir-se en una guerra entre treballadors de Renfe, Adif i usuaris”.