El referèndum ha entrat amb força dins les negociacions entre les forces independentistes i el PSOE per pactar una possible investidura de Pedro Sánchez, però des del PSOE tanquen la porta rotundament a aquesta possibilitat. Tot i això, el diputat socialista Óscar Puente ha afirmat aquest dissabte que el PSOE estaria obert a realitzar "una consulta per valorar un marc de consulta". En una entrevista amb la Cadena COPE, Puente ha afirmat que un referèndum és "inviable", perquè no té cabuda dins la Constitució, però no ha descartat la possibilitat d'organitzar aquesta confusa "consulta". El mateix diputat que durant el debat d'investidura de Feijóo va pujar a tribuna per replicar al candidat popular, ha remarcat que el PSOE està disposat a "buscar solucions que contribueixin a desjudicialitzar el conflicte" a Catalunya. "L'amnistia és una cosa que es valora i s'estudia. Amb el referèndum el veiem inviable, clarament no és constitucional i no estem disposats a això", ha explicat el diputat socialista i exalcalde de Valladolid, donant gairebé per feta l'amnistia i tancat la porta a una consulta vinculant sobre la independència.
Des del PSOE són conscients de la necessitat de tancar un acord amb Junts, per evitar una repetició electoral que ja fa acte de presència en les d'alteracions dels seus líders, com Salvador Illa. Per aquest motiu obren la porta a noves fòrmules que satisfacin les demandes exposades per Carles Puigdemont el passat 5 de setembre, i en aquest context, el PSOE ha estat buscant maneres d'abordar aquest conflicte. "Si es pretén una consulta per a valorar un marc de consulta, això cap en la Constitució. Un referèndum de cap manera el secundarem i ells ho saben. Si demanen el que no se'ls vol donar, és evident que no hi haurà acord", ha subratllat Puente, obrint la porta a buscar una via alternativa al referèndum. Puente també ha destacat que l'enfocament del conflicte no hauria de centrar-se únicament en el president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. El socialista ha recordat que moltes persones estan involucrades en procediments legals relacionats amb el referèndum d'independència celebrat l'1 d'octubre, i que l'objectiu ha de ser que aquells que s'"hagin apartat de la legalitat" tornin a viure en un clima de normalitat i convivència.
García-Page demana que el Constitucional "suspengui l'amnistia" abans que entri en vigor
Dins el PSOE hi ha veus que s'alcen en contra de l'amnistia, tot i que la seva aprovació pugui ser clau per desbloquejar una investidura de Pedro Sánchez, secretari general i candidat a la presidència dels socialistes. Una de les veus més crítiques amb aquesta mesura és Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa (PSOE). Aquest dissabte, ha afirmat que el Tribunal Constitucional (TC) "hauria de suspendre" una possible amnistia abans que entrés en vigor per "analitzar-la". "No tinc ni el més mínim dubte que el TC hauria de suspendre l'amnistia que s'aprovi abans que entri en vigor, perquè les conseqüències de veure a Carles Puigdemont entrar o presentar-se a les eleccions i que després vingui una sentència del TC contrària serien absolutament incommensurables", ha afirmat el president autonòmic, del PSOE, durant una conferència al Fòrum A Toxa, a Galícia. A més, ha assegurat que l'amnistia és una qüestió que "genera molta confusió".