Quan es compleixen deu anys del final d'ETA, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha mostrat aquest dilluns "pena i dolor pel sofriment patit" per les víctimes. "Mai no s'hauria d'haver produït", ha sentenciat Otegi. D'aquesta manera, el dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi trenca definitivament amb el passat.
Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, han fet pública una declaració solemne amb motiu del desè aniversari de la Conferència d'Aiete i del final de la violència d'ETA, en la qual han llançat un missatge específicament dirigit a les víctimes d'ETA. Ambdós, amb aquesta declaració, han volgut compartir "amb el conjunt de la societat basca, espanyola i francesa" i amb l'"opinió pública internacional" el seu compromís amb les vies pacífiques i democràtiques.
"Sentim el seu dolor"
"Volem traslladar-los la nostra pena i dolor pel sofriment patit. Sentim el seu dolor i des d'aquest sentiment sincer afirmem que mai no s'havia d'haver produït, a ningú pot satisfer que succeís tot allò, ni que s'hagués prolongat tant en el temps. Hauríem d'haver aconseguit arribar abans a Aiete", afirma la declaració.
"Desgraciadament, el passat no té remei", per la qual cosa res del que diguin "pot desfer el mal causat", ha admès Otegi en la seva declaració. "Però estem convençuts que és possible almenys alleujar-lo des del respecte, la consideració i la memòria. Volem dir-los de cor que sentim enormement el seu sofriment i ens comprometem a provar de mitigar-lo en la mesura de les nostres possibilitats. Sempre ens trobaran disposats a això", ha assenyalat el líder independentista.
Compromís complert
Els líders de l'esquerra abertzale han "constatat el compliment íntegre" del compromís que va adoptar ETA fa deu anys per posar fi a la violència. Així, han destacat la unanimitat amb què ETA va prendre les seves decisions, la qual cosa ha evitat, al seu entendre, "problemes greus" que s'han donat en altres processos de pau. En aquest context han reconegut que l'èxit del procés de pau a Euskadi correspon al conjunt del poble basc.
Govern basc
Per part seva, el vicelehendakari primer i conseller de Seguretat del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha destacat aquest dilluns, quan es compleixen deu anys de la fi d'ETA, que a Euskadi es viu "amb més llibertat" i s'han donat "avenços positius" per millorar la convivència.
Erkoreka ha afirmat que actualment "materialitzem la convivència d'una altra manera", ja que "hi ha més llibertat i no hi ha gent perseguida que ha de portar escorta per defensar les seves idees polítiques", una cosa que, en la seva opinió, "és un gran pas, molt positiu".