El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha assegurat aquest divendres que la seva formació "treballarà conjuntament" amb ERC i, probablement, també amb altres partits d'esquerra per intentar "modificar", mitjançant esmenes durant la tramitació al Congrés, la nova reforma laboral que, al seu parer, és fruit de "un mal acord". "Tremendament decebuda" està EH Bildu amb el contingut de l'acord aconseguit ahir entre el govern espanyol, la patronal CEOE i sindicats d'àmbit estatal, ha dit Otegi en una roda de premsa a Sant Sebastià en la qual ha analitzat en profunditat el consens per reformar el marc laboral vigent.
Pel que fa al "treball conjunt" per tractar de canviar el consensuat, ha anunciat que amb Esquerra Republicana de Catalunya "està garantit", si bé creu que hi haurà també "altres forces d'esquerres" interessades, entre les quals ha citat al Bloc Nacionalista Galleg i a Més País. També la CUP s'hi ha mostrat en contra.
La reforma pactada "afectarà als treballadors bascos", tot i que, segons ha criticat, aquests "no han tingut l'oportunitat de decidir", ni de "ficar mitja coma" si més no, ha postil·lat. Després de reafirmar-se en què EH Bildu no recolzarà el nou marc de relacions laborals si no suposa recuperar "els drets arrabassats", Otegi ha anunciat que, en el tràmit parlamentari que s'iniciarà a partir ara en la Cambra baixa, els diputats de la coalició abertzale "plantejaran, via esmenes, les coses que són absolutament necessàries canviar".
Modificació via esmenes
"Estem disposats a fer el que calgui fer, i ho farem en el tràmit d'esmenes", ha indicat Otegi, qui ha fet una crida a unir forces a els qui comparteixen "interès per defensar els drets dels treballadors". "Hi ha un mes i mig o dos per modificar un mal acord" i "aquesta és l'ambició d'EH Bildu", ha afirmat Otegi, qui ha advertit que la seva intenció és fer-ho "des de posicions constructives però deixant que clar que, en cap cas, recolzarà aquesta reforma tal com està redactada".
Malgrat que no està prevista "una derogació íntegra" de la reforma laboral anterior, el líder de la coalició abertzale ha desvinculat aquest assumpte del seu acord pressupostari amb els socialistes i Unidas Podemos, en afirmar que sempre que subscriuen "un pacte, el complim", i l'assolit per aprovar els comptes estatals "el complirem".
La CUP, també en contra
Per altra banda, la CUP ha considerat "decebedor i insuficient" l'acord aconseguit pel Govern amb la patronal i els sindicats que modifica aspectes clau de la regulació laboral, com la contractació o la prevalença de convenis. En un comunicat, la CUP ha criticat que es mantinguin "els aspectes més lesius de la contrareforma del PP, deixant a l'estacada les indemnitzacions per acomiadament o l'autorització administrativa dels ERE".
Segons el diputat de la CUP al Congrés Albert Botran, no es pot considerar que sigui una "derogació" de la reforma laboral del PP, perquè "el gruix del text es manté". "Aquesta llei no pot comptar amb el nostre suport", ha assenyalat Botran.