Arnaldo Otegi ha assegurat avui que les seves disculpes a les víctimes d'ETA pel dolor que la banda terrorista els va causar no són una decisió tàctica: "L'esquerra independentista aposta per les vies democràtiques per sempre". Otegi ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà d'aquestes històriques declaracions en què per primer cop l'esquerra abertzale reconeix explícitament el dolor de les víctimes.
Salt qualitatiu
Otegi ha assegurat que des del seu partit, EH Bildu, estan "contents", però que ahir es va poder comprovar com fins i tot un "salt qualitatiu" per part de les organitzacions abertzales que han provocat una reacció positiva en alguns col·lectius de víctimes i del partit socialista, per exemple, també pot fer que hi hagi "gent que s'enfadi", en referència al Partit Popular, que va qualificar les paraules d'Otegi de "pura hipocresia", i Vox.
En aquest sentit, el líder de Bildu ha lamentat que hi hagi sectors que "tenen interès a desvirtuar o fins i tot no escoltar el que diu l'esquerra independentista".
Decisió complexa
Així, encara que Otegi s'hagi mostrat molt orgullós de l'aquest important pas endavant, tal com ho defineixen des de Podemos, ha volgut aclarir que no ha estat una decisió fàcil ni de consens dins del moviment: "Aquestes coses són molt difícils de fer i han requerit molts esforços. Hi ha gent que té dubtes perquè pensen que nosaltres donem molt i els altres no ens donen res", ha assegurat el polític.
Finalment, però, aquesta decisió es va prendre per demostrar que "nosaltres no som com ells. Volem construir una societat millor", segons les paraules d'Otegi, que destaca la seva valentia, honestedat i sinceritat per "fer un país millor".
Disposats a assumir-ho
Per exemple, davant la situació dels gestos de l'esquerra independentista i la manca de propostes de l'"altra banda", Otegi ha reclamat que tots "ens asseiem en una taula i assumim el que hem fet". "Nosaltres hi estem disposats, però no sé si els altres també ho estan", ha suggerit el polític, que ha demanat, per exemple, que "Felipe González reconegui que va muntar els GAL".
Minuts abans, també a Catalunya Ràdio, el lehendakari Urkullu ha valorat positivament les paraules del líder de Bildu, però li ha reclamat que reconegui que ETA "no hauria d'haver existit". Davant d'aquesta petició, Otegi li ha etzibat que "l'esquerra independentista existeix per portar el nostre país a la República Basca, no per satisfer les obsessions del lehendakari".
Hora de parlar
Amb aquestes "vies pacífiques" que l'esquerra abertzale ha de defensar per sempre, Otegi també ha posat el focus damunt la taula de diàleg entre governs, que creu que legitima "la Generalitat com a interlocutor vàlid" i alhora posa al centre del debat el dret a l'autodeterminació.
Així, tot i que s'ha mostrat "escèptic amb la capacitat de maniobra del govern espanyol", ha defensat el diàleg sense generar falses expectatives i evitar forçar una situació contra PSOE i Unidas Podemos: "No hem de tenir pressa, tot arribarà. La història ho posarà tot al seu lloc i acabarem votant".