Curiós. El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha recelat de la resposta catalana a l'escàndol del CatalanGate. En una entrevista aquest dimecres al podcast La Base, l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias li ha preguntat sobre l'estratègia de l'esquerra abertzale davant del polèmic cas d'espionatge: "Hem vist els independentistes catalans amb un to molt dur, plantejant que es poden revisar tant la taula de diàleg com la mateixa relació amb el PSOE. Modificarà la seva actitud l'esquerra abertzale?". Llavors, Otegi ha descartat tallar relacions amb el PSOE i ha advertit: "Cal jugar les cartes amb una certa prudència". "S'ha d'articular un front el més ampli possible que també inclogui el caràcter plurinacional de l'Estat i el dret a decidir, però que sobretot inclogui un programa de transformació democràtica de l'Estat", ha apuntat.

El líder basc ha assegurat entendre "bé" la posició que defensen els partits catalans, ja que "són a una taula de diàleg on s'ha demostrat que els estan espiant". Tot i això, ha lamentat el fet que "l'esquerra té dificultats per entendre el que està passant en el món". "Com a independentistes no ens podem sostreure d'una tasca que va més enllà del nostre país, fins i tot més enllà de l'estat espanyol. És una tasca europea i mundial. Hem de fer front a la reacció perquè si no s'instal·larà", ha assenyalat. Així doncs, Otegi ha explicat que el que està en joc ara mateix és "un debat estratègic entre la democràcia burgesa o liberal i els models autoritaris". "Ens interessa sumar forces amb totes les forces que volen democratitzar l'Estat", ha afegit.

 

Contra l'estat profund

Otegi, que també ha estat víctima de l'espionatge amb Pegasus, ha admès que parlem "d'una pràctica corrent a la majoria dels Estats". Quin és el problema de l'estat espanyol? "El problema és que no hi va haver ruptura democràtica. Alguns sectors oligàrquics, financers, militars i policials van sortir airosos de quaranta anys de dictadura. Aquest estat profund segueix funcionant, al marge i amb l'autonomia suficient com per fer coses que escapen al control de tothom", ha afirmat. Si bé ha desitjat que s'obri una investigació en profunditat per "saber qui està al darrere de tot això i exigir les responsabilitats oportunes", l'independentista basc ha assegurat que no passarà res. "No hi ha hagut mai un govern de l'Estat que s'hagi atrevit a posar sobre la taula quines són la naturalesa, la composició i les pràctiques de l'estat profund, que segueix operant i que seguirà operant amb absoluta impunitat malgrat l'escàndol", ha detallat.

En aquesta línia, ha negat que hi hagi hagut cap mena de trucada per part de l'estat espanyol per esclarir la situació. "Ni crec que es produeixi. En aquest cas s'enrocaran en els termes que hem sentit últimament. És per riure. No som nens, som adults i coneixement tant la història com la manera en què funciona l'Estat", ha concretat. Per acabar, ha assegurat que "s'ha activat una guerra bruta" contra l'independentisme. "És un Estat que creu que tot és lícit per perseguir la dissidència", ha conclòs.