Les acusacions de violència masclista que pesen sobre l'exportaveu de Sumar, Íñigo Errejón, i que l'han dut a dimitir han sacsejat el panorama polític a l'Estat espanyol, especialment entre l'esquerra. Molts han mostrat el seu rebuig i condemna als fets, i altres han apuntat que no els ha agafat per sorpresa. És el cas Pablo Iglesias, exsecretari de Podemos i excompany d'Errejón. Iglesias ha afirmat que no estava sorprès per les acusacions de violència masclista contra Íñigo Errejón, ja que "d'això se'n parlava des de fa un any".

🟡 Qui és Elisa Mouliaá, la primera dona a denunciar públicament Errejón per assetjament sexual?

"Però hi havia moltes víctimes que no trobaven un espai segur per denunciar", ha afirmat Iglesias al programa 59 segundos de TVE. "No tenia una bona opinió ni personal ni política d'Errejón, i fa més de cinc anys que no parlem ni compartim entorns, però va ser el meu amic i no m'alegro que tingui un final tan sinistre", ha comentat el fundador de Podemos.

Pablo Iglesias ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que, en pronunciar-se sobre l'afer, "es recordi més" en xarxes socials del seu soci de Sumar que de les "víctimes". "Crec que hauria d'escoltar una mica menys els seus amics de 40-50 anys que no entenien el Ministeri d'Igualtat i recordar que gràcies a la llei 'només sí és sí', de l'anterior Ministeri d'Igualtat, avui qualsevol dona, sense necessitat d'una sentència judicial, té la consideració de víctima", ha afegit. 

Per acabar, i preguntat per si havia detectat aquest tipus de comportament masclista en Errejón, l'exlíder de Podemos ho ha descartat. "És veritat que jo fa més de cinc anys que no tracto amb ell, havia sentit coses sobretot després de l'últim any, però quan jo el vaig conèixer no era així", ha conclòs.

Investigació en marxa

El que ha començat com a denúncies anònimes s'està materialitzant formalment. L'actriu Elisa Mouliaá ha denunciat en un missatge en xarxes socials que és "víctima d'assetjament sexual" per part del ja exdiputat de Sumar. "Hola, jo soc víctima d'assetjament sexual per part d'Íñigo Errejón i vull denunciar-ho", ha escrit l'actriu a la xarxa social X, precisament després que l'exportaveu de Sumar a la cambra baixa hagi renunciat al seu escó i abandoni la política per problemes de salut mental i afectius.

A més, la policia espanyola ja investiga Íñigo Errejón per suposats delictes de violència masclista arran de la denúncia de la mateixa Mouliaá. El cos policial estudia els fets i apunta que a partir d’aquesta denúncia es poden investigar tres presumptes delictes de violència sexual

 

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista, cal trucar al telèfon 900 900 120, i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores de cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!