L'exvicepresident del govern espanyol i fundador de Podemos Pablo Iglesias ha atribuït la cessió del PSOE amb el català al Congrés dels Diputats a la "posició de força" de Junts per Catalunya en les negociacions de cara a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol. "Si avui es poden parlar diferents llengües al Congrés és perquè Junts té una posició de força per obligar el PSOE a fer el que el PSOE mai ha volgut fer des de 1982", ha dit l'exdirigent de Podemos en unes declaracions a Els Matins de TV3. D'aquesta forma, Iglesias atribueix a la formació de Carles Puigdemont que el PSOE hagi permès una reforma del reglament del Congrés que permet utilitzar el català, el gallec i l'euskera en totes les sessions de la cambra baixa. 

El posicionament de la dreta

Pablo Iglesias també ha recordat que el 2022 el seu partit va proposar també utilitzar el català, el gallec i l'euskera al Congrés, fet que el PSOE va rebutjar. "Hi ha una resistència a assumir la realitat plurinacional de l'Estat", reconeix el dirigent de la formació morada, qui subratlla que aquesta concessió al català serà un "element d'aglutinant de la dreta espanyola". "No només és una dreta representada al Congrés, també ho són els jutges, els comandaments policials, els comandaments de l'exèrcit i, sobretot, una legió de tertulians de totes les televisions i ràdios de Madrid", ha assegurat de forma contundent Iglesias.

L'exvicepresident espanyol considera que per a la dreta espanyola, la investidura serà la "investidura de la ruptura d'Espanya" i avisa: "Ja sabem  el que fa la dreta d’Espanya quan entén que està amenaçada la unitat nacional". En aquest context, Iglesias opina que per la dreta la "democràcia està bé si governen ells o algú semblant a ells". "Si la democràcia els hi dona uns resultats que no els agraden, ja ho hem vist aquests anys, es valen les clavegueres, el lawfare, pràctiques colpistes, que ja hem vist en molts llocs d’Amèrica i Europa", ha afirmat. Per això, ha volgut constatar que "això no només va de la investidura perquè Pedro Sánchez torni a ocupar La Moncloa, va d'encetar el meló del sistema polític del 78'". 

ERC es fa seu l'acord

Tot i que Iglesias ha atribuït el mèrit a Junts per Catalunya, Esquerra Republicana assegura que l'acord amb el PSOE és d'ells. Així ho ha verbalitzat en més d'una ocasió el president d'ERC, Oriol Junqueras que, fins i tot, va deixar un missatge a Junts aquest dimarts: "Esperem que Junts, que ara es vol sumar a l'estratègia negociadora, contribueixi a aconseguir alguna cosa semblant a les que ha aconseguit ERC".

El president d’ERC també va aprofitar per criticar en aquest sentit el PSOE, a qui ha esperonat per arribar a un acord com més aviat millor i convertir una llei d’amnistia en una realitat. “Si algú vol arribar a un acord, haurà de treballar, i la millor manera és no dur la negociació al límit”, manifestava aquest dimarts.