No serà fàcil l’entesa a l’esquerra espanyola a l’esquerra del PSOE. La nova finestra la va obrir ahir Yolanda Díaz, que va aprofitar l’Assemblea de Sumar per convidar Podemos a “caminar junts” malgrat les diferències que han fet patents ambdues formacions aquesta legislatura i de la batalla que van protagonitzar pocs mesos després de les eleccions de juliol del 2023 que va acabar amb un divorci total. “La recepta és clara, la gent vol que caminem junts com ho vam fer en el 23J”, va proclamar l’actual vicepresidenta segona del govern espanyol per intentar calmar la guerra fratricida que han mantingut els dos partits els últims mesos. Tanmateix, des de Podemos opten per mantenir el pols a Sumar i acusen Yolanda Díaz de fer de la política un “parc d’atraccions”. I ara és Pablo Iglesias el que surt a la càrrega contra Sumar i recela d’una futura aliança: “Crec que Sumar ja políticament està mort. Són molts partits amb interessos electorals diferents”, ha afirmat aquest matí l’exlíder de la formació morada a Las Mañanas de RNE. Iglesias anticipa que una part de Sumar “s’integrarà al PSOE, amb el qual no té tantes diferències ideològiques”, mentre que quedaran altres partits territorials que “podran buscar un altre tipus d’acords”.
📝 Díaz es manté a la direcció de Sumar i suplica una nova aliança amb Podemos: “Caminem junts”
📝 Podemos manté el pols a Sumar tot i l’apropament de Díaz: “La política no és un parc d’atraccions”
“Sumar ja no és un paraigua que serveixi absolutament per a res”, ha verbalitzat Pablo Iglesias, que l’ha titllat de partit “fallit”, de projecte d’esquerra “dòcil” respecte al PSOE i l’ha acusat de voler “matar Podemos”. I ha enviat un missatge a l’actual direcció de Podemos: “S’equivocaria si atengués aquests cants de sirena”. “Quan arribi el moment que hi hagi eleccions, veurem qui va amb el PSOE i qui vol construir una altra cosa”, ha afegit. “A partir d’allà, cada un ha de prendre les seves pròpies decisions i crec que a Podemos li va molt bé caminant sol. Quan arribi l’hora que hi hagi un procés electoral, caldrà veure què fan tots aquests partits que tenen interessos molt diferents”, ha reiterat. Iglesias ha posat el dit a la nafra de les divisions en Sumar esgrimint que els partits que van integrar la coalició “no es posen d’acord pràcticament en res” i ha assenyalat que Podemos “no s’ha de deixar involucrar en aquesta toxicitat”.
Així mateix, ha valorat el futur escenari electoral. “Sumar no ha plantejat cap mena de contacte discret amb ningú, però cada vegada que els pregunten, parlen d’unitat electoral. A què ve aquesta pressa si s’esgota la legislatura? A mi em fa sospitar”, ha reconegut. “Crida l’atenció que estigui tan preocupat per una cosa que per al PSOE és crucial”, ha argumentat, ja que si hi ha divisió a l’esquerra, “no hi haurà possibilitat de reeditar” un govern progressista, i ha encoratjat els socialistes a “assumir la seva responsabilitat” per “integrar una part de Sumar”. “Podemos assumirà el lideratge que li toqui assumir”, ha conclòs.
Podemos manté el pols a Sumar: “La política no és un parc d’atraccions”
Just aquest matí, en un acte per presentar la seva candidatura per a la reelecció com a secretària general de Podemos, Ione Belarra ha marcat distàncies amb Sumar. Ha argumentat que és hora de “portar a la pràctica” el programa de l’esquerra espanyola per demostrar que “hi ha una alternativa al rearmament” i ha esgrimit que ara com ara hi ha un govern espanyol en el qual “només mana” Pedro Sánchez. A parer de Belarra, l’executiu espanyol aplica les mateixes polítiques que el PP quan governa amb Sumar i no amb un “motor” de l’esquerra com Podemos. Més dura ha estat l’eurodiputada Irene Montero, que ha defensat que el moment actual requereix “valentia” perquè la “covardia”, el “conformisme” i el “malmenorisme” és una “catifa vermella” a l’extrema dreta. I, arremetent contra Yolanda Díaz, ha insistit que “no és el moment de pensar que la política és un passeig, un parc d’atraccions o un conjunt de festes i esdeveniments als quals assisteixes després d’haver estat unes hores treballant”. “Es requereixen conviccions profundes, principis ètics i sentit de la justícia”, ha reblat.