Pablo Llarena vol saber què va fallar ahir a Barcelona perquè Carles Puigdemont no pogués ser detingut. El jutge del Tribunal Suprem ha demanat un informe als Mossos d’Esquadra i al Ministeri de l’Interior sobre l’operatiu per detenir el president en l’exili, que “va fracassar”, i dels seus responsables. Llarena demana a la policia catalana que expliqui quin era “l’operatiu aprovat i disposat per a la seva detenció” i quins elements “van determinar el seu fracàs des d’un aspecte tècnic policial” i informi sobre els “agents responsables del disseny de l’operatiu, dels responsables de la seva aprovació i als quals es va encomanar la seva execució o desplegament operatiu”.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

 

Llarena fa aquesta petició després d’haver “tingut coneixement que el processat en rebel·lia va ser present el dia d’ahir a la ciutat de Barcelona i que va protagonitzar un acte públic als voltants del Parlament de Catalunya, havent aconseguit evadir-se al seu acabament i eludir l’ordre de detenció emesa contra ell”. Carles Puigdemont va reaparèixer a Barcelona pocs minuts abans de les nou del matí i, després de pronunciar un breu discurs, va aconseguir esfumar-se dels Mossos d’Esquadra.

D’altra banda, la petició de Pablo Llarena dirigida al Ministeri de l’Interior, encapçalat per Fernando Grande-Marlaska, incumbeix a “l’operatiu inicialment aprovat i disposat per a la seva detecció en frontera i posterior detenció” i a les “ordres que van ser cursades per a la seva detecció en frontera i eventual detenció després de la seva fuga”. Llarena també vol saber qui eren els “agents responsables del disseny de l’operatiu, de la seva aprovació i de la seva execució o desplegament operatiu”.

 

Els Mossos s’explicaran aquest matí en roda de premsa

De moment, el que sí que sabem és que les primeres explicacions públiques dels Mossos d’Esquadra arribaran aquest matí. Joan Ignasi Elena (conseller d’Interior), Pere Ferrer (director general dels Mossos), Eduard Sallent (comissari en cap), Rosa Bosch (la seva segona) i altres comandaments del cos han convocat una roda de premsa sobre l’operatiu que s’havia dissenyat per detenir Carles Puigdemont i aclarir què ha fallat. Els sindicats de la policia catalana han criticat la gestió que s’ha fet del dispositiu de seguretat.

Hazte Oír i Vox porten els Mossos als tribunals

En paral·lel, l’extrema dreta intensifica l’ofensiva contra la cúpula del Departament d’Interior. D’una banda, Hazte Oír ha presentat una querella contra el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès i contra Joan Ignasi ElenaEduard Sallent i Pere Ferrer per omissió del deure de perseguir delictes. D’altra banda, Vox ha denunciat el conseller d’Interior en funcions, el cap del dispositiu policial i “tots els quals han ajudat Puigdemont a sostraure’s de l’acció de la justícia” per omissió del deure de perseguir delictes, encobriment, desobediència, denegació d’auxili a l’autoritat judicial i prevaricació. A més, el partit de Santiago Abascal sol·licita al Tribunal Suprem que activi l’ordre de detenció europea contra Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!