Sobre la taula. La decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de rebutjar les demandes de l’expresident Carles Puigdemont i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí i deixar-los sense immunitat parlamentària aplana el camí perquè el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, redacti noves euroordres contra ells. Tot i que la defensa dels europarlamentaris ja ha anunciat que recorreran la resolució al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Llarena té a les seves mans cursar ordres europees de detenció a la justícia belga, que haurà de dirimir què fa amb els eurodiputats atenent la nova situació, que no és definitiva. Llarena pot tornar a reclamar Puigdemont, Comín i Ponsatí.
🔴 Sentència a Puigdemont, DIRECTE | El TGUE desestima els recursos per la immunitat i el suplicatori
El magistrat Pablo Llarena pot reactivar les euroordres o emetre’n una quarta fornada. Abans de tot, el Suprem analitzarà amb detall el text del TGUE, que ha rebutjat tots els arguments dels eurodiputats de Junts per l’aixecament de la seva immunitat. A l’espera de conèixer els següents passos que farà Llarena, el tribunal europeu ha desestimat tots els motius que han formulat els tres diputats. Ratifica la valoració del Parlament Europeu en el sentit que el procés judicial no es va incoar amb la intenció de danyar l’activitat dels diputats; subratlla que els fets es van cometre el 2017, quan encara no eren membres del Parlament; i que el procés afecta també altres persones que no són diputats de l’Eurocambra. Afegeix, a més, que no correspon al Parlament analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols, que considera “competència exclusiva de les autoritats nacionals”.
Un ponent proper a Vox
La defensa de Puigdemont havia al·legat que els tres suplicatoris havien quedat en mans d’un mateix ponent, la qual cosa consideren que contravé el reglament de l’Eurocambra, i havia retret falta d’imparcialitat del ponent, l’eurodiputat ultra Angel Dzhambazki, que comparteix grup amb Vox a Brussel·les.
En canvi, el TGUE ha sentenciat que no hi ha impediment perquè es designi un sol ponent per examinar diferents expedients d’immunitat connexos quan els suplicatoris es refereixen a diputats que es troben en un mateix procés penal. Així mateix, sobre el fet que el ponent del suplicatori fos un diputat proper a Vox, el Tribunal General conclou que va ser designat per la Comissió d’Afers Jurídics d’acord amb el torn establert reglamentàriament i en igualtat de condicions amb la resta de grups, i que la seva pertinença al grup dels conservadors i reformistes europeus (CRE) és “irrellevant per a l’apreciació de la seva imparcialitat”.
Destaca que la funció de ponent s’encarrega a un diputat, el qual, “per definició", no és "políticament neutre”. “Aquest diputat, que forma part d’un grup determinat, actua no obstant en el marc d’una comissió parlamentària, la composició de la qual reflecteix l’equilibri dels grups polítics al Parlament”, argumenta.