L'acord que han tancat PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez inclou el traspàs de, com a mínim, part de les línies R-1, R-2 i R-3 de Rodalies, per a la qual cosa es crearà una empresa, amb el nom de Rodalies Catalunya, que comptarà amb un consell d'administració paritari integrat per l'Estat i la Generalitat, però amb un president nomenat pel Govern. Així mateix, en la carpeta de finançament, s'ha acordat facilitar que la Generalitat pugui tornar a finançar-se als mercats, gràcies a un mecanisme pel qual l'Estat assumeix part del deute autonòmic i que serà "extensible a altres comunitats autònomes".
Aquests són alguns dels punts de l'acord que han tancat PSOE i ERC i que aquesta tarda ha anunciat el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, a la seu del PSC. Prèviament, Bolaños ha signat l'acord amb el president d'ERC, Oriol Junqueras.
Pel que fa a l'amnistia, Bolaños ha advertit que es tracta d'una "negociació en curs", en referència a les converses amb Junts, per la qual cosa ha evitat entrar a detallar els termes en què s'està negociant. Per la seva banda, el partit de Carles Puigdemont ha deixat clar que no s'han solucionat els serrells pendents en relació amb aquesta llei i, per tant, no s'ha pogut tancar l'acord per garantir els vots dels seus 7 diputats a la investidura de Pedro Sánchez.
Rodalies figura a l'Annex 1 de l'acord, on es fixen compromisos i terminis per al traspàs gradual de, com a mínim, part de les línies R-1, R-2 i R-3. Bolaños ha subratllat que aquest acord no és més que la culminació del procés que es va endegar el 2009 i 2010. Tot i que el consell d'administració de la nova empresa que s'encarregarà del traspàs serà paritari, la presidència quedarà en mans d'un dels representants de la Generalitat, el qual tindrà vot de qualitat. Això no obstant, els acords que es considerin estratègics en relació amb aquest servei s'hauran d'adoptar amb una majoria qualificada del consell.
Finançament
Quant a la millora del finançament, segons el text acordat, es tramitarà "una modificació legal d'abast general per a totes les comunitats autònomes de règim comú que permeti l'assumpció per part de l'Estat de part del deute autonòmic amb aquest, originat per l'impacte negatiu del cicle econòmic". L'acord especifica que s'haurà de determinar quina part de l'increment del deute obeeix a aquest impacte del cicle econòmic i no limita l'acord al FLA, atès que deixa clar que també existirà la possibilitat d'acollir-se a transferències per a la cancel·lació del deute en el cas d'endeutament amb tercers diferents de l'Estat. Això no ha impedit que algunes comunitats autònomes ja hagin posat el crit al cel.
En el cas de Catalunya, aquesta operació "suposarà l'assumpció de l'entorn del 20% del deute viu en el moment d'execució d'aquest acord, adoptat per la Generalitat de Catalunya amb l'Administració de l'Estat als mecanismes de liquiditat estatal", s'especifica. Això equivaldrà a uns 15.000 milions d'euros del deute de Catalunya i suposarà un estalvi de 1.300 milions en interessos.
L'acord inclou també qüestions singulars, com el finançament de l'ampliació dels Mossos, en concret dels 3.739 efectius nous acordat el 2021, que s'han afegit als 18.267 existents, la qual cosa representarà uns 1.600 milions d'euros. Igualment, contempla la gestió de la jubilació de 1.397 funcionaris de presons fins al 2030 o la creació d'una comissió d'inversions entre la Generalitat i l'Estat "per acordar la priorització i planificació de l'activitat inversora i el seu seguiment i execució".