El pacte signat entre el PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez i que, entre d’altres, contempla el desplegament d’una llei d’amnistia ha tornat a enfurismar aquest dijous milers de persones que, per sisè dia consecutiu, s’han manifestat a tocar de la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid. Vigilats per un potent cordó policial, 8.000 persones segons la delegació del govern espanyol a Madrid han sortit al carrer aquest dijous que és festiu a la capital espanyola, que celebra el dia patronal de La Almudena. Un grup nombrós d’encaputxats s’ha apoderat de la primera línia i ha desafiat els agents llençant desenes de petards, ampolles de vidre i han encès bengales, mentre altres manifestants els han recriminat l’actitud. Finalment, la policia ha carregat contra els milers de persones que hi havia i els han dispersat a cops de porra i disparant pilotes de goma. Interior confirma almenys deu detinguts per desordres públics.

 

Ha estat una manifestació força més nombrosa respecte la d’ahir i a primera hora els manifestants eren eminentment persones d’edat avançada que no han parat de cridar en contra de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, els dos principals objectius dels insults. L’ambient ha pujat de revolucions a mesura que ha avançat la nit i els joves amb la cara tapada s’han anat fent seva la mobilització, concentrada a la cruïlla entre el carrer Ferraz i l’avinguda Marqués de Urquijo.

Pels volts de les 10 de la nit ha començat el llançament de petards i objectes contra els agents, que s’han reforçat amb la presència d’escopeters i una segona línia de policial pocs metres més enrere. A dos quarts de 10 la tensió es mantenia constant, encara que no s’ha efectuat cap càrrega. A la policia nacional se li ha acabat la paciència entre les 10 i les 11 de la nit, quan desenes d’agents han començat una ofensiva pel flanc sud i han començat a carregar contra els manifestants, disparant pilotes de goma. Les corredisses s’han repetit pels carrers limítrofs a la seu del PSOE, al barri de Moncloa, fins que el panorama ha quedat controlat. A quarts de dotze de la nit encara hi havia alguns petits grups d’ultres dispersats per la rodalia.

 

Al marge dels incidents, l’intent d’assassinat contra l’expresident del PP català i fundador de Vox, Alejo Vidal-Quadras, també s’ha colat a la manifestació. Li han dedicat una pancarta i càntics que deien “Alejo somos todos”. Els manifestants han amanit permanentment la concentració insultant Pedro Sánchez, dient “fill de puta” i dedicant-li molts anys de presó, com a Carles Puigdemont. “No és una seu, és un puticlub”, cridaven els concentrats. També han carregat els tinters contra la policia, a qui han recriminat que defensessin “l’amnistia”.