Aquest dilluns se celebra a Madrid el Consell de Política Fiscal i Financera. Enguany, amb una novetat: la Generalitat sí que seu en aquesta taula amb la resta de comunitats autònomes. El Govern que encara ostenta en funcions Esquerra Republicana hi va amb la intenció de presentar la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. I compta amb un front comú de la resta de territoris espanyols. El castellanomanxec Emiliano García-Page ja ha bramat contra aquesta proposta, i també ho han fet els consellers dels governs autonòmics populars en arribar a aquesta trobada, que organitza la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

 

La proposta catalana és tenir un concert econòmic semblant al basc. És a dir, recaptar el 100% dels impostos i tenir la clau de la caixa. Però amb una diferència. No només es pagarien a l’Estat els serveis que presta dins la comunitat autònoma, sinó que també hi hauria una aportació al fons de reequilibri territorial. Totes dues partides se sotmetrien a processos de revisió i coordinació. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, en declaracions als mitjans de comunicació en arribar a la seu del Ministeri d’Hisenda, s’ha encarregat de fer un resum sobre quina serà la seva intervenció a la reunió: intentar convèncer la resta de comunitats autònomes que la proposta d’ERC “no va en contra de ningú ni tampoc genera cap perjudici” econòmic per a cap de la resta de territoris de l’Estat. Ha recordat que la darrera dècada l’Estat ha recaptat un 90% més. A parer seu, la proposta es podria materialitzar si l’Estat “aprima” la seva recaptació; cosa que faria augmentar la “sobirania” catalana.

Però la proposta catalana no només no convenç el govern espanyol, que es nega de totes-totes a lliurar a la Generalitat un concert com el que tenen els bascos. En aquesta reunió hi haurà un front comú de les autonomies del PP, que compta amb l’especial participació del socialista Emiliano García-Page. Aquest mateix dilluns, el president de Castella-la Manxa ha culpat Catalunya que a les darreres reunions d’aquest Consell de Política Fiscal i Financera no hi hagi hagut un quòrum territorial. “Hem estat deu anys esperant que la Generalitat torni a seure a la taula; esperem que, per tal de no esperar més, no s’elabori ara un sistema de finançament injust”, ha assenyalat, en al·lusió a la proposta que farà el Govern.

Front comú de les autonomies del PP contra el finançament singular

Abans que aquest dilluns arrenqués la reunió, diversos governs autonòmics en mans del PP ja han avançat que articularan un front comú contra la proposta catalana, en tant que “no hi ha motius tècnics” per a un tractament especial a Catalunya que, a parer seu, comportaria esgarrapar alguns recursos a altres comunitats autònomes. A la seva arribada a la reunió, han insistit que el finançament autonòmic s’ha de reformar de forma multilateral. S’han pronunciat així representants dels governs andalús, gallec, valencià i aragonès.

natalia mas maria jesus montero
La consellera Natàlia Mas amb la ministra María Jesús Montero abans de començar la reunió / Foto: EFE

No podem permetre’ns nous greuges”, ha arribat a dir la consellera andalusa Carolina España. En les seves declaracions davant dels mitjans de comunicació, ha protestat contra la proposta catalana perquè, si s’acabés materialitzant, hi hauria una “desconnexió més gran” entre Catalunya i Espanya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!