Després que Junts hagi votat en contra del sostre de despesa en el Congrés i hagi fet caure la iniciativa, en el que ha estat un nou revés al govern espanyol que lidera Pedro Sánchez, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha manifestat aquest dijous que espera que alguns "ja s'hagin adonat" que l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, "no paga, només cobra". "Fixin-se com ha pagat l'amnistia", ha afegit Page durant un acte a Casarrubios de la Montaña (Toledo) en el qual ha arremès novament contra la possibilitat d'aconseguir acords amb la formació independentista catalana en l'àmbit estatal en matèria de finançament autonòmic, afirmant que un acord desigual de repartiment de recursos "seria la negació de l'Estat" i "la punta directa a qualsevol plantejament d'esquerres".

García Page garantit que la seva regió "batallarà" per a defensar "el mateix dret" amb el qual han nascut "tots els espanyols pel simple fet de ser-ho". El cap de l'Executiu autonòmic castellanomanxec ha ironitzat que veu amb "sorpresa" que l'expresident català  "estigui obstinat a fer que la Moncloa sigui l'habitatge més car d'Espanya", i que els independentistes parlin "obscenament i sense embuts" de la caixa i la butxaca i vulguin quedar-se amb "el que és de tots", cosa que li produeix "vergonya". En aquest sentit, ha assenyalat que "si l'esquerra, i per descomptat" el PSOE "i qui es consideri progressista en aquest país, no posa peu en paret, haurà abandonat la base de sustentació, l'origen i l'element fundacional del partit".

El president de Castella-la Manxa ha plantejat que "bàsicament el 95% del que ens correspon gestionar a les autonomies" consisteix en els serveis socials com a sanitat o educació. "Les autonomies no tenim per què tenir ambaixades, per això alguns malbaraten, tenint el que ja té Espanya com a tal, les autonomies no han de tenir capritxos", ha afegit. Fent referència a la inauguració d'una escola infantil, ha plantejat que un desequilibri en finançament autonòmic "podria significar que les 11 escoles infantils de les quals he parlat hàgim de parar-les, i no és demagògia, o podria significar literalment que hàgim de donar ajornaments a molts altres projectes". Per aquest motiu, ha argumentat que les comunitats autònomes requereixen el "just finançament".

"No consentirem ni que tinguin la clau ni la còpia de la clau"

En aquest sentit, el president castellanomanxec ha assegurat que “no tothom ha de saber de lleis, però de diners i de comptes, tothom entén” i que els números “són els mateixos en castellà que en basc o català”. Així mateix, ha incidit en el fet que "batallarà" per a evitar “l'atropellament més greu dels independentistes". Finalment, García Page ha tornat a incidir en el fet que actuaran per a evitar un model de finançament que estableixi desequilibris entre les regions. "No consentirem ni que tinguin la clau ni la còpia de la clau i menys encara, la caixa comuna", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!