Emiliano García-Page ha consumat aquest dilluns el seu desafiament a Pedro Sánchez. L’executiu de Castella-la Manxa ha presentat a primera hora un recurs d’inconstitucionalitat al TC contra la llei d’amnistia, tal com va acordar el consell de govern autonòmic el 30 de juliol passat. En el recurs, que s'ha presentat de manera telemàtica, s’argumenta que la llei que té com a objectiu reparar la persecució judicial a independentistes “vulnera el principi d’igualtat”. I també apunta que per aprovar aquesta norma hagués fet falta fer una reforma de la Carta Magna espanyola. La portaveu de l'executiu castellanomanxec, Esther Padilla, ha argumentat aquest dilluns que el Consell Consultiu de l'autonomia va lliurar a Page un informe "molt contundent pel que fa a la legitimitat de la comunitat per poder presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat". 

La presentació d’aquest recurs es produeix enmig d’un xoc intern entre Page i Sánchez pel pacte PSC-ERC per un finançament singular per a Catalunya. El baró castellanomanxec li va declarar dissabte passat la guerra al màxim líder socialista, acusant-lo de “manipular la realitat” i intentar que la ciutadania s’empassi un “conte” per a “rucs”. A parer seu, el pacte amb els “reaccionaris” d’Esquerra Republicana és “més egoista que socialista”. I Page també va mencionar la llei d'amnistia, lamentant que darrerament no fa més que acudir als comitès federals del PSOE amb "enorme preocupació": fa gairebé un any el president del govern espanyol va anunciar la seva intenció de pactar amb l'independentisme la norma en qüestió. 

Ofensiva dels barons del PP contra l'amnistia

A més, el recurs del govern de Page contra la llei d'amnistia arriba el mateix dia que els barons del PP també estan executant una ofensiva contra la mateixa norma. La primera líder territorial a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la mesura ha estat Isabel Díaz Ayuso. També ho han fet més tard els executius de l'Aragó i de Múrcia. La Generalitat Valenciana de Carlos Mazón també ha aprovat d'urgència presentar el seu recurs al Tribunal Constitucional. I, paral·lelament, el parlament autonòmic de Cantàbria també ha registrat un recurs contra l'amnistia. 

Aquest dilluns, la lideressa madrilenya ha esgrimit que la tramitació parlamentària de la llei d'amnistia “ha infringit” preceptes de la Constitució i del reglament del Congrés i “ha donat com a resultat una reforma encoberta de la Constitució, cosa que no passa ni a les dictadures”. Durant un esmorzar informatiu, Ayuso ha sostingut que la norma és “arbitrària i obscenament inconstitucional”, suposa “un pas més de Sánchez en la seva operació de destrucció de l’estat de dret per continuar al poder per la mínima” i que va ser escrita “al dictat dels que van intentar fer un cop d’estat a Catalunya”.

Recurs d'inconstitucionalitat del PP

La cascada de recursos també arriba una setmana després que el PP registrés el seu recurs d’inconstitucionalitat, que s’admetrà a tràmit el pròxim 24 de setembre amb el magistrat conservador José María Macías com a ponent. En el recurs, els populars han inclòs també les recusacions de tres magistrats; una estratègia que ja van emprar el 2007 i que va fructificar: el Constitucional va pronunciar-se contra l'Estatut de Catalunya. Aquesta vegada demanen que s'apartin el president de l'ens, Cándido Conde Pumpido; i els magistrats Juan Carlos Campo i Laura Díez, argumentant la proximitat al PSOE dels tres juristes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!