Emiliano García-Page li ha declarat la guerra a Pedro Sánchez. El president de Castella-la Manxa ha incendiat el comitè federal que el PSOE celebra aquest dissabte a la caserna general de Ferraz, a Madrid. A la seva arribada al conclave socialista, ha tret el llançaflames i ha reconegut estar “enormement preocupat” pel finançament singular pactat entre PSC i ERC per investir Salvador Illa. “Quan es comparen estímuls fiscals per valor de deu milions d’euros a Burgos” amb el finançament català “s’està produint una grollera manipulació de la realitat”, ha assenyalat. “No hi ha burros que s’empassin el conte”, ha manifestat el baró socialista en referència a la negativa de la Moncloa d’haver pactat amb els republicans un concert econòmic. Per al castellanomanxec, el pacte entre ERC i PSC “és més egoista que socialista”.

Page, fins i tot, ha reclamat que se li entregui el document sobre finançament singular “signat” pel PSOE i els “reaccionaris” d’Esquerra Republicana. Ha rebutjat les explicacions fetes en els darrers dies pels líders del PSOE i de l’alta jerarquia del govern espanyol, perquè és capaç d’identificar un “cupó cap a la independència”. A parer seu, “els valors més essencials de l’esquerra i la socialdemocràcia” estan en risc. I ha lamentat també que aquest comitè federal se celebri gairebé un any després que se’n celebrés un altre en el qual la delegació castellanomanxega també arribava amb “gran preocupació”: quan Pedro Sánchez va anunciar la intenció de pactar la llei d’amnistia amb l’independentisme.

Page ha arribat a disparar tan indiscriminadament que fins i tot una treballadora del departament de comunicació de Ferraz ha pretès aturar la seva intervenció davant dels mitjans quan els periodistes li feien preguntes, argumentant que el comitè començava massa tard. El castellanomanxec ha fet cas omís i ha continuat contestant les preguntes dels informadors. Ha acusat Pedro Sánchez de voler “confondre i enganyar la gent” quan ha pactat amb els republicans un “document greu des de la perspectiva constitucional”. “El PSOE no pot tenir, a canvi de continuar al govern, un xec en blanc sobre els seus valors”, ha rematat.

“M’agradaria saber què té de singular una malaltia de ronyó a Tortosa d’una malaltia de ronyó a Valladolid; o una discapacitat a Girona amb una de Jerez de la Frontera”, ha arribat a manifestar Page, abans de preguntar-se “què ha d’aprendre un nen de la Rambla de Barcelona que no hagi d’aprendre un infant d’Almendralejo?”. Preguntat pel flamant president de la Generalitat, Page ha respost: “A Illa el felicitaré perquè aporta molt i és part de la solució, però estic disposat a discrepar; Illa és una persona d’alta valia política; fins i tot obert a pactar amb l’extrema dreta de Junts”.

Lambán critica la "inconstitucionalitat" de l'acord PSC-ERC

Qui també ha carregat de valent contra el pacte PSC-ERC en matèria de finançament ha estat el baró aragonès Javier Lambán, que ha assegurat haver-se llegit el pacte "en català i en castellà" per no perdre's cap matís. En una atenció als mitjans després d'haver participat en el comitè federal, ha denunciat que el finançament català és "inconstitucional" i un "trencament a la solidaritat i la cohesió" que "està als antípodes de la federalització", una paraula clau en aquest comitè federal del PSOE.

Preguntat pels periodistes sobre què opina de la possibilitat d'estendre aquest model a la resta d'autonomies, ha dit que seria una mala decisió. Ha opinat que a comunitats com Madrid sí que li podria interessar, però que això deterioraria l'economia de la resta de comunitats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!