El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, segueix insistint amb la tauromàquia: ara proposa que les competències sobre la tauromàquia recaiguin directament en la Presidència del Govern, en la Moncloa, cosa que seria "políticament més honest" que mantenir-ho en el Ministeri de Cultura, amb un ministre que vol "maltractar" el sector taurí. En roda de premsa des d'Azuqueca d'Henares (Guadalajara), després de celebrar-se en aquesta localitat una reunió del Consell de Govern de Castella-la Manxa, García-Page ha tornat a respondre així a la decisió del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, de suprimir el Premi Nacional de Tauromàquia.
Page, conegut polemista per mantenir sempre posicions encara més dretanes dins del PSOE, argumenta que no s'entén "que hi hagi un ministre encarregat de cuidar al sector taurí que el que vulgui és maltractar-lo, quan no destruir-lo", i ha dit que la posició d'Urtasun sobre els toros és "legítima" però "políticament seria més honest que aquesta competència es pogués portar directament des de la Moncloa sense haver de fer cap canvi normatiu". Al seu judici, està ben situada la tauromàquia en Cultura "però si un ministre odia una cosa per a la qual té encàrrec de protegir el més honest, políticament, seria que aquesta gestió, de manera funcional, s'emportarà des d'un àmbit que abasta tot el Govern, que és la Moncloa, perquè si no és com posar al llop a cuidar les ovelles".
"Aquí no som gent de boina, no som gent endarrerida"
Ha lamentat que el sector taurí està "amb la intranquil·litat d'estar rebent un maltractament oficial" i ha assenyalat que es poden tenir diferents opinions i voler que desaparegui la tauromàquia, però "el raonable" és que el sector tingui la "tranquil·litat" que qui té la competència legal de vigilar, tutelar i cuidar l'àmbit taurí "no tingui com a propòsit deixar-se portar dels seus odis". El president de Castella-la Manxa ha dit que no vol plantejar "cap guerra política" per aquest tema i l'últim que voldria és donar consells sobre com s'ha d'organitzar un govern, però veu "de sentit comú" que algú s'"abstingui de prendre decisions sobre una cosa sobre la qual té un manifest odi o un interès retorçat".
Així mateix, Page ha retret que no accepta "en cap concepte" de part del que ha denominat "gauche divine", que associa a una part de la població que s'ha apropiat del concepte de modernitat i el vincula a l'antitaurí. "Aquí no som gent de boina, no som gent endarrerida", ha assegurat. També ha manifestat que no val la pena seguir amb aquest debat que s'ha obert enmig d'una campanya electoral (Catalunya) i "per intentar guanyar un petit nínxol de vots". "Ni jo ni el 96 % dels espanyols acceptem el rol d'una minoria que es considera il·lustrada en aquest país i que ens diu a tots el que és ser modern o no ser modern", ha criticat.
El govern espanyol descarta "cap perill" per a la tauromàquia
Per la seva part, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha remarcat aquest dimarts que l'eliminació del Premi Nacional de Tauromàquia ha estat del Ministeri de Cultura (dirigit per Sumar), perquè és competència seva, però ha recordat que des de 2013 aquesta activitat és considerada a Espanya patrimoni històric i cultural, per la qual no corre "cap perill". Des de l'esfera socialista, també el candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha pronunciat sobre la polèmica i ha recomanat "una mica més de consens i respecte" a l'hora d'abordar les polítiques relacionades amb la tauromàquia.