Nou allunyament de Javier Lambán i Emiliano García-Page amb Pedro Sánchez. Els dos barons del PSOE més crítics amb el líder socialista, especialment amb la llei d’amnistia i amb el finançament singular de Catalunya, reafirmen la seva distància amb l’actual president del govern espanyol i li neguen els seus avals per a la reelecció com a secretari general del PSOE, que es culminarà al 41è Congrés Federal del PSOE. Com en anteriors ocasions, el president de Castella-La Mancha no ha volgut participar en el procés de primàries, segons informa EFE. Per la seva banda, l’entorn del secretari general del PSOE de l’Aragó i expresident aragonès no ha detallat els motius de la seva decisió. Pedro Sánchez, que ha aconseguit el nombre màxim d’avals permès per a la seva candidatura (que se situa al 6% del cens), ha estat l’únic aspirant que ha presentat candidatura a la Secretaria General del PSOE, així que serà ratificat a Sevilla a finals de novembre.

Els gestos dels dos barons se sumen al reguitzell de discrepàncies públiques i enfrontaments oberts entre Sánchez i Lambán i Page, alineats en la seva ofensiva contra les decisions de més rellevància que ha impulsat el president espanyol en els últims mesos. Les dues principals friccions han estat la llei d’amnistia, que Page ha recorregut al Tribunal Constitucional i que Lambán es va negar a avalar al Senat, i el finançament singular per a Catalunya, de la qual ambdós dirigents recelen. Però l’enfrontament ve de lluny. Ambdós dirigents socialistes, per exemple, van plantar el líder del PSOE al Comitè Federal que va ratificar les llistes a les eleccions generals del 23-J per malestar amb la seva confecció i per les pressions d’incorporar diputats pròxims a Sánchez.

A més, en els últims mesos, Emiliano García-Page ha arribat a suggerir a Sánchez que avanci les eleccions perquè “no s’ha de tenir voluntat d’eternitzar l’inviable”, sinó “buscar una solució realment vàlida”, que no la dona ni un ministre ni un polític, sinó que es resol en “termes electorals”. Així mateix, va burxar el president espanyol pel revés de Junts en el Congrés el juliol en votar en contra de la senda de dèficit: “Puigdemont no paga, només cobra”, va afirmar.

La batalla contra l’amnistia de Page i Lambán: recurs al TC i absència al Senat per no votar-la

Ara bé, el gran protagonisme d’Emiliano García-Page i de Javier Lambán ha sigut alçant amb força les armes contra la llei d’amnistia. El més contundent va ser el govern de Castella-la Manxa, que va replicar l’estratègia de les comunitats autònomes governades pel PP i va recórrer la norma de l’oblit penal al Tribunal Constitucional adduint que “vulnera el principi d’igualtat”. Per la seva part, el líder del PSOE aragonès es va absentar del Senat per evitar votar a favor de la llei d’amnistia. “No puc votar-la a favor perquè incorreria en una insuportable deslleialtat amb mi mateix, perquè entraria en contradicció flagrant amb les meves conviccions ètiques i polítiques i perquè estic convençut que no li prestaria cap servei ni al meu país ni al meu partit”, va al·legar. El PSOE va anunciar que l’expedientaria i ell va contestar que acceptaria la sanció, però va advertir que és “anticonstitucional”.

Page i Lambán, alineats amb el PP contra el finançament singular de Catalunya

Igual de crítics han estat ambdós barons amb el pacte entre el PSC i ERC per a un nou finançament per a Catalunya. La reacció immediata de Page va ser demanar no caure en la “trampa” al·legant que la singularitat és “una mentida, un conte, un privilegi i voler-se quedar amb els diners de tots”. Poc després, va mostrar la seva confiança que el PSOE no ho toleri. Abans, al Consell de Política Fiscal i Financera del juliol, Page va fer pinça amb les autonomies del PP per oposar-s’hi. I just fa tres setmanes, al Comitè Federal del PSOE al carrer Ferraz, el president castellanomanxec es va mostrar “enormement preocupat” per l’aliança entre socialistes i republicans, va acusar Sánchez de promoure una “basta manipulació de la realitat” i el va advertir que “no hi ha ximples que s’empassin el conte” del finançament català. D’altra banda, a finals d’agost, l’executiva del PSOE de l’Aragó va rebutjar l’acord entre ERC i el PSC i va apostar per un sistema de finançament autonòmic “sense privilegis de cap mena”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!