Catalunya no ha estat present a la conferència de presidents autonòmics de Salamanca. Almenys no amb un representant, però sí la qüestió catalana en si. No només l’absència del president Pere Aragonès, sinó també la decisió de la justícia europea de revocar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. I alguns dirigents socialistes, com el castellanomanxec Emiliano García-Page o l’aragonès Javier Lambán, han aprofitat la roda de premsa posteriora a la cimera per a reclamar a Pedro Sánchez que faci tornar el president a l’exili a territori espanyol.
Un dels qui més ha incidit en aquesta qüestió ha estat justament Emiliano García-Page, que ha aprofitat l’absència de Pere Aragonès per a dir-li que “li hagués sortit més a compte venir a Salamanca que anar-se’n a Waterloo”. En aquest punt, el dirigent socialista ha afegit, com qui no vol la cosa: “Si va a Waterloo, que sigui per a portar a Puigdemont”. Hi ha tornat a insistir en una altra pregunta, que res no tenia a veure tampoc amb el president a l’exili. Interrogat per la bilateral Estat-Generalitat, Page ha ironitzat que aquest òrgan aprofiti per “mirar la millor manera de portar Puigdemont, si en cotxe, en tren o en avió”.
No ha estat l’únic sospitós habitual del PSOE que s’ha referit a la qüestió. També ho ha fet el president de l’Aragó, Javier Lambán, que quan li han preguntat ha respost: “Si ara pogués posar una cara de felicitat extrema, seria la millor resposta que podria plantejar-li”.
Sorprenentment, sobre aquesta qüestió, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha estat molt més moderada. Si bé Isabel Díaz Ayuso ha defensat que tothom és igual davant la llei, també ha volgut mantenir la prudència perquè assegura haver llegit versions contradictòries sobre la decisió de la justícia europea. Més val no precipitar-se a l'hora de cantar victòria.
La decisió del TGUE
Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han perdut de nou la immunitat com a membres del Parlament Europeu. El Tribunal General de la UE els havia tornat l'aforament, com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori, sol·licitat pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. Això no obstant, el tribunal ha anunciat avui que ha decidit desestimar aquell recurs i, per tant, ha aixecat també les mesures cautelars.
El vicepresident del TGUE considera, segons el comunicat de premsa que s'ha fet públic, que no hi ha el requisit d'una urgència davant un dany greu i irreparable com invoquen els eurodiputats i que “no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent”.
Tampoc veu un risc de detenció en el cas que surtin de Bèlgica per assistir a les reunions del Parlament a Estrasburg. El TGUE assegura que “la immunitat que empara els diputats durant els seus desplaçament al lloc de reunió del Parlament o quan tornin d’aquest, es manté jurídicament intacta”.