Emiliano García-Page ha seguit aquest divendres el seu guió i s’ha presentat a la Moncloa amb les armes en alt. En la reunió que el president castellanomanxec ha tingut amb Pedro Sánchez, ha exposat el seu absolut rebuig a “l’inadmissible” finançament singular pactat entre el PSOE i Esquerra Republicana. “La riquesa de Catalunya és de tots”, ha dit en un discurs en el qual s’ha referit a Castella-la Manxa com un territori “pobre” que ha de rebre recursos de part d’aquelles comunitats “riques”. Per altra banda, i a diferència del que proposa el president del govern espanyol, ha rebutjat que el pacte ERC-PSOE sigui la base d’una negociació multilateral amb les comunitats autònomes per pactar un nou model del règim comú. “No dono per vàlid el document plantejat amb els independentistes; s’ha de parlar sobre el document actual, el pacte actual, i sobre la realitat d’avui”, ha sentenciat.

Page no ha volgut revelar què ha parlat amb Pedro Sánchez dins del palau de la Moncloa, però sí que ha reconegut que marxa de Madrid “tenint clar que el document d’ERC és un concert”. “És un cupo elemental i les coses cal anomenar-les pel seu nom”, ha manifestat el baró castellanomanxec.

 

 

Abans de la reunió Sánchez-Page, s’han celebrat les del president del govern espanyol amb els seus homòlegs al País Valencià i Múrcia. Fernando López Miras i Carlos Mazón han respectat el guió imposat per Alberto Núñez Feijóo i han condemnat davant Pedro Sánchez el finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSOE i Esquerra Republicana. És a dir, s’han negat a negociar de forma bilateral un millor finançament per les seves respectives comunitats autònomes. “A mi m’ha traslladat” que el model pactat entre socialistes i republicans “és una bona oportunitat per a tots i jo li he traslladat que no perquè trenca el principi de solidaritat”, ha manifestat Mazón en la roda de premsa posterior a la seva entrevista amb el líder socialista.

"Jo li he transmès que em preocupa molt que s'afecti el principi de solidaritat i el principi d'igualtat i, evidentment, li he transmès que com a president de la Regió de Múrcia jo no puc permetre que es tracti de manera diferent a la comunitat autònoma de Catalunya respecte de la meva", ha apuntat minuts abans el president murcià. Tots els presidents autonòmics amb carnet del PP que es reuneixen amb Pedro Sánchez expliquen que el president del govern espanyol els promet que el finançament català no trenca el “principi d’igualtat”; cosa que ells asseguren no creure’s.

Tots dos, i tal com van fer en les anteriors setmanes els presidents amb carnet del PP de Galícia, Andalusia, Cantàbria i La Rioja, han expressat a Pedro Sánchez la seva voluntat d’abordar aquesta qüestió de forma multilateral. El cas és que tothom veu amb bons ulls tractar-ho al Consell de Política Fiscal i Financera, però només el PP insisteix a abordar-ho també a la Conferència de Presidents. El govern espanyol argumenta que no té cap sentit tractar-ho en aquesta conferència si ja existeix un mecanisme per parlar de qüestions com el finançament, però el PP té prou presidents autonòmics com per imposar aquest tema en l’ordre del dia de la Conferència de Presidents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!