El president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha criticat el "mercadeig" al que diu s'ha vist sotmès el decret òmnibus, després dels acords entre PSOE i Junts, que el manxec ha rebutjat, titllant-los de "reaccionaris" i "d'extrema dreta", i dient que estan lligats "a l'aplicació de l'amnistia a Puigdemont". En una entrevista aquest diumenge a El Mundo, García-Page assegura que l'acord per a "trossejar" el decret li costarà 500 milions d'euros a Castella-la Manxa.
Page, sovint crític i discrepant amb la direcció del PSOE, no comparteix els sacrificis que està fent el govern de Pedro Sánchez per aconseguir que li aprovin les mesures, i diu que ho està fent renunciant a la "coherència" i "a tenir el teu projecte i defensar-lo". El president manxec ha posat com a exemple l'impost a la banca, que diu que a qui més beneficiarà "és a Madrid i a Catalunya".
"No sé si és socialista treure-li diners als rics per imposició de Junts, o prendre'ls a les comunitats segons el PIB". Page defensa que "si l'esquema ideològic era agafar els diners dels qui tenen molt, per a necessitats socials, ara es repartirà al revés", i que això, "no sols no és d'esquerres", sinó que és reaccionari: "És com és Puigdemont, d'extrema dreta".
El líder del PSOE manxec lamenta també que l'últim acord del Govern amb Puigdemont, el del trossejament del macrodecret, li podria costar, segons ell, més de 500 milions a Castella-la Manxa. "És que es mercadeja amb tot. Jo preferiria una situació en la qual el govern espanyol es mantingui ocupant els càrrecs i els despatxos, però sense fer res". Page diu que a Sánchez li convindria més "tenir una posició vegetativa que intentar treure cada cosa a un preu impossible".
A més, segons la seva opinió, aquests acords són del tot innecessaris perquè Puigdemont "està lligat pel seu desig d'aconseguir l'amnistia" i aquesta mesura ara està "en mans del Govern", encara que ha volgut matisar que la decisió final la prendrà el Constitucional. "Com més trigui l'amnistia, més durarà el govern espanyol".
Les mesures econòmiques es van quedar fora del nou òmnibus
Tot i els escarafalls de Garcia-Page, la majoria de les mesures tributàries i econòmiques es van quedar fora de l'acord de mesures socials, i aniran en un altre decret que encara no s'ha negociat amb Junts i que Pedro Sánchez ha dit que confia a poder aprovar "en qüestió de setmanes". Aquesta inclouria els lliuraments a compte per millorar el finançament de les comunitats autònomes, amb una partida de prop de 10 milions a repartir entre les comunitats, l'enduriment de l'impost per gravar les fusions bancàries, o la deducció en l'IRPF d'entre el 20 i el 60% per obres de millora de l'eficiència energètica d'habitatges, així com la deducció del 15% en l'IRPF per la compra de vehicles elèctrics i de punts de recàrrega.