El camp treu els colors de la classe política. La pagesia ha intervingut aquest dimarts al Parlament, davant la casa de tots els catalans, per tal de reivindicar les demandes del sector. Després de setmanes de protestes, en què s'han vist tractorades fins a Barcelona i desenes de talls a les carreteres, representants de quatre organitzacions agricultores i ramaderes han tingut l'oportunitat de fer-se sentir. Mentrestant, a fora de la cambra, un centenar de manifestants han fet sonar esquelles de vaca i una motoserra en senyal de protesta i de suport per als companys protagonistes. I, malgrat que en algun moment les intervencions han estat propositives i cercant la complicitat amb el Govern i els partits, en ocasions han estat molt més dures i han burxat durament la classe política.

Imma Puigcorbé, de Plataforma Pagesa, ha estat la més contundent, assenyalant amb el dit contra tots els representants parlamentaris i sense estalviar-se crítiques. Després de reivindicar les protestes del sector d'aquestes setmanes i les victòries aconseguides darrerament, ha culpabilitzat la política dels greuges de l'agricultura i la ramaderia. "Per la mala gestió que durant dècades han dut a terme amb unes polítiques nefastes que han portat la pagesia a la corda fluixa", ha lamentat, acusant els partits també d'una "manca d'acció" que porta molts professionals a abandonar el camp.

En aquesta línia, ha posat sobre la taula algunes de les demandes ja repetides per la pagesia, com ara reduir la burocràcia posant fi a la informació duplicada i a la fiscalització de les seves activitats. L'enuig s'ha fet encara més clar pel que fa a la situació de sequera, argumentant que pateixen les restriccions d'aigua més agressives malgrat ser el sector "més conscienciat". I en aquesta línia ha carregat directament contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el seu "espoli del Ter i la Muga", així com "la concessió de grans quantitats d'aigua a empreses com l'ICL del Bages [una multinacional minera israeliana] i el famós Hard Rock", projecte protagonista en les negociacions pels pressupostos. És per això que la pagesia ha demanat ja una reestructuració de l'ACA perquè el camp tingui "pes i representativitat" en aquest organisme. No és sorprenent, doncs, que el seu discurs hagi reunit els aplaudiments gairebé exclusius de la CUP i els comuns.

Representants d'entitats de pagesos al Parlament al ple monogràfic / Foto: Carlos Baglietto

Missatges conciliadors, però no pacifistes

Les altres intervencions no han estat tan impactants, però també han reivindicat el sector de la mà de Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries, Joan Carles Massot, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos. Hi ha hagut més crítiques contra la burocràcia que fa "molt temps" que es denuncia i les restriccions d'aigua que han "culpabilitzat i criminalitzat" el sector. Però també per l'envelliment poblacional i la "competència deslleial" que provoquen els productes que venen de fora de la Unió Europea i que han de complir una normativa més laxa. "Conseller, és moment d'entomar el que està passant, no toquen ni passos al costat ni dimissions", han remarcat, en un missatge conciliador. Però no han faltat els avisos: "Si voleu un país ric i amb sobirania alimentària, us heu de posar les piles".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!