Continua la polèmica amb el sector ramader. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat rebut aquest diumenge a Palència amb un gran nombre de reivindicancions, entre les quals s'han barrejat peticions de cessament per al ministre Alberto Garzón, la defensa de la ramaderia, l'oposició a les macrogranges i reclamacions salarials.

Sánchez ha estat a Palència per recolzar la candidatura de Luis de Tudanca a la presidència de Castella i Lleó, i en la seva arribada a un acte en el frontó de Santa Marina de la capital palentina, membres de les associacions agràries Asaja, Coag i Upa, han rebut amb xiulets al president de l'executiu nacional. Aquest escenari ha servit per mostrar els recolzaments i rebutjaments al ministre de Consum, Alberto Garzón, per les seves declaracions sobre la carn i la ramaderia en una entrevista al diari The Guardian.

"Garzón, cessament o dimissió"

L'arribada del president espanyol ha estat marcada per xiulets, petards, algun insult, crits de "Garzón dimissió!" i reivindicacions com "No volem multinacionals de les granges industrials" o "Els pobles es buiden quan s'omplen de porcs". Les organitzacions agràries Asaja, UPA i Coag, parapetades després d'una pancarta en la qual es llegia "Garzón, cessament o dimissió", havien convocat una protesta per a reclamar més respecte per a agricultors i ramaders.

Honorato Meneses, el president d'Asaja Palència, ha apuntat que un ministre que critica els productes d'Espanya "no es mereix representar als espanyols" ni als ramaders i agricultors perquè les seves últimes declaracions han estat "la gota que fa vessar el got". Ha afegit que "és un sector que ja està patint en els mercats les repercussions de les paraules del ministre". Meneses ha responsabilitzat a Pedro Sánchez que Garzón, al qual s'ha referit com "aquest personatge", segueixi formant part del govern. 

Dignitat del sector agrari 

En aquesta línia, Blas Donis, el secretari general d'UPA Palència, ha reivindicat "la dignitat" de tot el sector i principalment "dels ramaders que han estat atacats últimament" i ha destacat que "tenim la millor producció de carn sostenible, els ramaders cuiden molt bé als animals i no s'embeni ni carn de segona ni de mala qualitat".

Donis ha demanat a Pedro Sánchez que posi ordre en diversos ministeris des dels quals hi ha persones "que cada vegada que parlen ataquen al sector primari", i ha insistit en la necessitat de destituir el ministre Garzón per les seves declaracions sobre la carn o el sucre. 

Davant d'aquests, amb pancartes amb lemes sobre la sostenibilitat i el futur i un altaveu explicant les repercussions que tenen les macrogranges en els territoris on s'instal·len, s'han posicionat representants de plataformes ciutadanes creades per a frenar aquests projectes, com Pisoraca i Comarques Vivas, Valdavia Viva i Altiplà Net, de Palència, San Miguel en Viu (Valladolid) i Plans de Bureba, de Burgos.

D'altra manera, tampoc han faltat les banderes d'Espanya ni els missatges de "llibertat", "mitjans manipulació" i "ens controlen la vida" llançats des de la plataforma Puede Palència, que s'ha pujat al carro de les reivindicacions dels ramaders i ha protagonitzat una xiulada al president per a demanar la dimissió de Garzón. 

Imatge principal: protestes dels ramaders i agricultors a l'arribada de Pedro Sánchez / EFE