La plataforma ciutadana El País de Demà ha demanat als partits un acord per aprovar els pressupostos, un cop el Govern i el PSC ja han assolit una entesa. En un comunicat, el també anomenat Grup de Poblet ha recordat que "Catalunya, com molts dels països desenvolupats, afronta grans reptes arrelats a la crisi climàtica, els avenços tecnològics, l'envelliment de la població, les seqüeles de la pandèmia, la requerida potenciació del capital humà i les incerteses dels mercats globals". "Una situació complexa que requereix que el Govern pugui desplegar les seves competències tot establint prioritats, prenent decisions i dirigint els recursos cap a les àrees que es consideren més importants en la construcció de futur i el manteniment del present", ha assenyalat.

És en aquest context que El País de Demà, "comprenent les sensibilitats i posicions polítiques diverses dels grups parlamentaris", ha instat les forces polítiques del Parlament a "assolir un acord per facilitar l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat 2024". La plataforma ha insistit que els comptes públics pactats entre el Govern i el PSC "són uns bons pressupostos atès que són clarament expansius, arriben als 43,7 mil milions d'euros, tot contemplant importants millores en els recursos destinats a l'habitatge, 1.232 milions, també 2.862 milions per millorar la mobilitat, un increment del pressupost de salut del 5,63% assolint els 12.132,3 milions, més de 680 milions addicionals a Educació i una aclareix aposta per l'R+D+I a la que es destinaran 1.000 milions". "Conseqüentment, El País de Demà manifesta la necessitat de no demorar l’aprovació d’aquest pressupost atès que de no fer-se fora un clar retrocés pel país", ha conclòs.

La negociació dels pressupostos

Ara per ara, els pressupostos encara no compten amb la majoria parlamentària suficient per tirar endavant: de moment hi ha 66 diputats que donen suport, a l'espera de Junts o dels comuns per a la majoria absoluta. El Govern intenta convèncer Junts, però no vol acceptar la condició imposada d'eliminar l'impost de successions. De la mateixa manera, l'executiu català vol sumar a la causa els comuns, però les diferències pel Hard Rock amenacen de fer descarrilar els comptes públics. Caldrà continuar treballant.

El Grup de Poblet va néixer el 2019 amb la definició de plataforma transversal tant ideològicament com professionalment, tot aglutinant personalitats del catalanisme conservador de CiU, el PDeCAT i Units com Marta Pascal, Carles Campuzano, Lluís Recoder i Albert Batlle.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!