Els turistes que visiten al Palau Reial de Madrid fa mesos que no hi troben el famós quadre La família de Joan Carles I, pintat per Antonio López. L'artista va estar treballant en l'obra durant 20 anys, fet que va aixecar molta polèmica. Segons ha explicat elDiario.es, Patrimoni Nacional ha confirmat que s'ha retirat el quadre i que aquest ara es troba dins els magatzems. Aquesta institució, responsable de la gestió del Palau i la resta de "Reales Sitios", se l'ha substituït pel retrat de Carles III de Mengs. Encara no s'ha decidit on ressituaran el quadre, ja que el seu lloc al Museu de les Col·leccions Reials també està en dubte. Ja fa mesos, però, que el quadre va ser retirat de la sala d'Alabarderos, on penjava des del 2015. Després del confinament, es va guardar el juny de 2020, però no es va comunicar enlloc aquesta decisió i de, fet, al tour virtual de Patrimoni continua informat que el quadre és a la sala de sempre. Dimarts, es va penjar a les xarxes un vídeo en el qual pengen el substitut d'aquesta polèmica obra: un retrat de Carles III d'Antonio Rafael Mengs. I ara, què passarà amb l'obra d'Antonio López? Inicialment, detallen des de elDiario.es, Patrimoni Nacional no ho aclaria, però finalment van respondre que la intenció és tornar-lo a penjar a la sala d'Alabarderos. Amb tot, no han donat ni dates ni més explicacions sobre els motius que van portar a la institució a decidir treure'l fa un any i mig.
Primer intent el 2019
L'obra va ser un encàrrec fet a finals de 1993 per Patrimoni Nacional al pintor, que no la va acabar fins 21 anys després, el cinc de novembre de 2014. Llavors, Joan Carles I ja havia abdicat i s'havia vist embolicat en tots els escàndols de Corinna i la cacera d'elefants a Botswana. Moltes coses van canviar durant aquells vint anys a la família de l'emèrit. Per estrenar-lo, la institució va organitzar la exposició El retrato en las Colecciones Reales. De Juan de Flandes a Antonio López. Després de tants anys d'espera, la pintura estava envoltada d'un misticisme especial que va atreure fins a 260.000 visitants. Després de la mostra, La família de Joan Carles I es va instal·lar al Saló d'Alabarderos al Palau Reial. El primer que veien els visitants a l'edifici era a uns joveníssims Joan Carles, Sofia, Helena, Cristina i Felip donant-los la benvinguda.
Ara, 8 anys després de l'abdicació de Joan Carles I i l'arribada al tron de Felip VI, l'actual monarca no té cap retrat reial amb Letícia i les seves dues filles, l'hereva Elionor i la infanta Sofia. Des de Patrimoni es justificava que es mantingués l'obra de López, perquè, al cap i a la fi, Felip hi apareix acompanyat de la seva família. Passaven els anys i les crítiques pel preu del quadre anaven en augment, alhora que la impopularitat de l'emèrit per les seves corrupteles. Mentrestant, però, el seu retrat continuava rebent als visitants al Palau. Durant les festes de Nadal 2019, s'intenta desmuntar per primer cop el quadre. Es va aprofitar que la sala estava oculta rere una cortina de fer de fons d'un pessebre i retirar-lo sense polèmica. Quan els operaris ja se l'enduen, l'ordre canvia i és retornada al seu lloc. Un quadre que ha trigat 20 anys a ser pintat no podia desaparèixer d'aquesta manera.
Retorn de Joan Carles
Les investigacions a Suïssa i de la fiscalia per possibles casos de corrupció de Joan Carles portaven a una inevitable retirada de l'obra, però el seu autor, Antonio López, la defensava: "Que facin el que vulguin, jo no diré res. Jo crec que el quadre està bé on és". "S'hauria de treure La família de Carles IV que eren tots uns pocavergonyes?", es demanava l'autor, sobre la peça exposada al Museu del Prado. Tot plegat va succeir durant el confinament. Amb Espanya i tot el món immersa en una crisi sanitària i econòmica, qui s'adonaria que faltava el quadre? Ara, Patrimoni Nacional haurà de decidir que fa amb aquesta peça. Joan Carles porta any i mig fugit a Abu Dabi, però insisteix sempre que pot en el seu desitjat retorn a l'Estat. Amb ell, tornarà el seu quadre al Palau Reial?