L'ANC pren rellevància internacional. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha estat escollida com a representant de la vicepresidència de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats. Una delegació de l'Assemblea encapçalada per Paluzie va assistir aquest cap de setmana a l'Assemblea General de l'UNPO, a Washington DC, on l'organització va viure unes eleccions per renovar la seva presidència col·legiada. L'Assemblea és membre de l'UNPO des del 2019, en el marc de la seva estratègia internacional per difondre el moviment independentista català arreu del món i de denúncia dels abusos de l'Estat espanyol.
En aquest marc, el nomenament de Paluzie com a vicepresidenta "augmentarà aquesta capacitat a nous nivells, permetent l'accés de l'Assemblea a la seu de l'ONU", segons l'ANC. I és que, precisament, l'Assemblea General de l'organització s'ha celebrat a la capital nord-americana perquè l'UNPO té per objectiu establir una presència permanent als Estats Units. Amb aquesta decisió, s'espera reforçar notablement la seva influència diplomàtica a les Nacions Unides, i permetre a aquestes nacions i poble sense estat propi tenir una rellevància internacional major. Així, l'ANC assegura que, amb aquest nou paper, augmentarà el seu àmbit d'influència i li permetrà potenciar la seva tasca internacional a un nivell superior.
Què és l'UNPO?
L'Organització de Nacions i Pobles No Representats és una associació internacional que té per finalitat defensar el dret a l'autodeterminació dels seus membres, que són pobles indígenes, minories, estats no reconeguts i territoris ocupats. Tots ells s'han unit per promoure el seu dret a l'autodeterminació, alhora que defensen els seus drets polítics, socials i culturals, i lluiten per preservar el medi ambient. L'UNPO es va establir a finals dels anys vuitanta, i té per referent el missatge de no-violència i tolerància interètnica. Actualment, compta amb 44 membres actius, que van des dels tàrtars de Crimea fins al Tibet passant pel Kurdistan i Guam, entre d'altres. Ara, la nova presidenta és Edna Adan Ismail, representant de Somalilàndia, una activista molt respectada per l'abolició de la mutilació genital femenina i presidenta de l'Organització per a les Víctimes de la Tortura.
Fi de l'era Paluzie per a l'ANC
Aquest mes de març ha començat la X Assemblea General Ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i amb ella, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'engega el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. En elles no només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també al vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del Secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Però malgrat que Paluzie perdi el títol de presidenta de l'ANC, seguirà ocupant la vicepresidència de l'UNPO i es mantindrà com a representant de l'Assemblea a l'organització internacional.