Uns veïns han col·locat una pancarta amb Felip VI de cap per avall a la plaça Major de Manresa (Bages). A la pancarta apareix la figura del monarca i el text "els catalans no tenim rei". 

L'ANC de Manresa ha difós la imatge de la pancarta, i ha ironitzat amb el PSC. "Estem esperant amb crispetes  la queixa del PSC criticant la llibertat d'expressió per aquesta pancarta contra els Borbons que hi ha a la plaça major de Manresa! Els catalans no tenim rei!", ha assenyalat.

ANC Manresa

 

El precedent valencià

Les imatges amb el rei de cap per avall estan inspirades en el quadre de Felip V que hi ha al Museu de l'Almodí de Xàtiva, al País Valencià. És la imatge més coneguda de la localitat, perquè Felip V hi apareix de cap per avall, com a càstig perquè va calar foc la ciutat austriacista el 1707. S'ha especulat molt sobre quin dia van decidir posar el quadre de cap per avall, però sembla confirmat que va ser fa més de 60 anys. Els diferents governs municipals que ha tingut Xàtiva no han variat aquesta decisió.

El 1995, el llavors alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus (PP), es va mostrar disposat a capgirar el quadre si la Casa Reial demanava perdó per la crema de la ciutat en nom de Felip V, però això no es va produir.

Retrat FElip V Xàtiva E.N.

El retrat de Felip V al Museu de l'Almodí de Xàtiva | E.N.

Després de la Batalla d'Almansa el 25 d'abril, l'exèrcit austriacista va fugir en retirada, però molts d'ells es van refugiar a Xàtiva on van fer-hi una plaça forta de resistència. Setmanes després va començar el setge a la ciutat per part de les tropes borbòniques, fins que el dia 2 de juny Xàtiva va ser presa i incendiada. Va quedar la fortalesa del castell com a darrer refugi, però va acabar caient també.

La Batalla d'Almansa va ser decisiva i va suposar la caiguda del País Valencià i l'abolició de les seves lleis "per reial dret de conquesta". Set anys després cauria Catalunya, després de la conquesta de Barcelona el 1714.

Les jornades del Cercle d'Economia

La pancarta a Manresa ha coincidit amb la visita de Felip VI a Barcelona coincidint amb les jornades del Cercle d'Economia. El monarca va assistir a un sopar a l'hotel Vela de la capital catalana, i l'ANC va aprofitar per calar foc a un retrat del Rei també cap per avall.